Szakszuka
2
porcje5
minut20
minut292
kcalSkładniki
Pomidory – 500 g
Jajka – 4 szt.
Masło klarowane – 1 łyżka
Cebula – 80 g
Czosnek – 2 ząbki
- Przyprawy
Sól – 1 szczypta
Pieprz – 2 szczypty
Słodka papryka – 1/3 łyżeczki
Pieprz cayenne – 1 szczypta
Przygotowanie
- Pomidory pozbawić twardych fragmentów przy szypułce. Pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać i posiekać.
- Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę przez około 10 minut (cebula powinna być zeszklona).
- Dwa ząbki czosnku należy obrać i posiekać, a następnie dodać cebulę i podgrzać przez 5 minut na małym ogniu.
- Po tym czasie dodać na patelnię pokrojone pomidory oraz przyprawy.
- Całość wymieszać i podgrzewać przez 5 minut, aż pomidory zmiękną.
- Warzywa na patelni lekko rozgarnąć, aby zrobić miejsce na jajka, a następnie jajka wbić we wgłębienia.
- Zmniejszyć moc palnika, przykryć całość pokrywką i podgrzewać przez około 5 minut do ścięcia białek.
- Całość przyozdobić bazylią lub posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 2
Wielkość porcji419.5g
Kalorie292
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
19g
30%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
11.5g
4%
- Błonnik 3.9g 16%
- Białko 17.1g 35%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.
Czym jest szakszuka?
Jest to danie bliskowschodnie, które swoją popularność odnotowało w rejonach Morza Śródziemnego od Tunezji, aż po Turcję. Cieszy się ono ogromnym uznaniem podczas śniadań na izraelskich stołach. W dosłownym tłumaczeniu „Szakszuka” oznacza wielki bałagan i tak w rzeczywistości wygląda również na patelni. Możemy spotkać ją w bardzo wielu odsłonach np. z rybą, serem, kiełbasą. W Polsce coraz częściej gości jako zdrowe śniadanie.
Jeśli również tak jak w przepisie chcesz jako dodatek do szakszuki podać podpłomyki skorzystaj z przepisu, który znajduje się tutaj.