Szakszuka z podpłomykami

Szakszuka

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

5

minut
Czas gotowania

20

minut
Kalorie

292

kcal

Składniki

  • Pomidory – 500 g

  • Jajka – 4 szt.

  • Masło klarowane – 1 łyżka

  • Cebula – 80 g

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Przyprawy
  • Sól – 1 szczypta

  • Pieprz – 2 szczypty

  • Słodka papryka – 1/3 łyżeczki

  • Pieprz cayenne – 1 szczypta

Przygotowanie

  • Pomidory pozbawić twardych fragmentów przy szypułce. Pokroić w kostkę.
  • Cebulę obrać i posiekać.
  • Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim cebulę przez około 10 minut (cebula powinna być zeszklona).
  • Dwa ząbki czosnku należy obrać i posiekać, a następnie dodać cebulę i podgrzać przez 5 minut na małym ogniu.
  • Po tym czasie dodać na patelnię pokrojone pomidory oraz przyprawy.
  • Całość wymieszać i podgrzewać przez 5 minut, aż pomidory zmiękną.
  • Warzywa na patelni lekko rozgarnąć, aby zrobić miejsce na jajka, a następnie jajka wbić we wgłębienia.
  • Zmniejszyć moc palnika, przykryć całość pokrywką i podgrzewać przez około 5 minut do ścięcia białek.
  • Całość przyozdobić bazylią lub posypać pokrojonym szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 2

Wielkość porcji419.5g


Kalorie292

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 19g 30%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 11.5g 4%
      • Błonnik 3.9g 16%
    • Białko 17.1g 35%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Czym jest szakszuka?

      Jest to danie bliskowschodnie, które swoją popularność odnotowało w rejonach Morza Śródziemnego od Tunezji, aż po Turcję. Cieszy się ono ogromnym uznaniem podczas śniadań na izraelskich stołach. W dosłownym tłumaczeniu „Szakszuka” oznacza wielki bałagan i tak w rzeczywistości wygląda również na patelni. Możemy spotkać ją w bardzo wielu odsłonach np. z rybą, serem, kiełbasą. W Polsce coraz częściej gości jako zdrowe śniadanie.

      Jeśli również tak jak w przepisie chcesz jako dodatek do szakszuki podać podpłomyki skorzystaj z przepisu, który znajduje się tutaj.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *