Tradycyjne tiramisu
10
porcje20
minut334
kcalSkładniki
Serek mascarpone – 500 g
Biszkopty podłużne – 250 g
Cukier (puder lub drobny biały) – 50 g
Jajka – 3 szt.
Kawa espresso – 250 ml
Kakao – 2 łyżeczki
Przygotowanie
- Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia, pozostawić do ostygnięcia. Naczynienie powinno być na tyle szerokie, aby móc swobodnie namaczać biszkopty.
- Oddzielić żółtka od białek.
- Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę (około 5 minut miksowania na wysokich obrotach).
- Następnie zmniejszyć obroty i dołożyć serek mascarpone w 2 porcjach i miksować przez krótki czas.
- Ubić białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Białka wymieszać delikatnie szpatułką z wcześniej przygotowanym kremem.
- Biszkopty namaczać w kawie (z obu stron) i układać obok siebie w naczyniu o prostokątnym bądź kwadratowym kształcie, tak aby połowa paczki biszkoptów zakryła dno, a kolejna połowa stanowiła następną warstwę (np. naczynie o wymiarach 22×20 cm).
- Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanej masy, następnie położyć kolejną warstwę biszkoptów i na wierzch drugą część warstwy kremu.
- Tiramisu wstawić do lodówki przynajmniej na około 5h.
- Przed podaniem posypać kakao.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 10
Wielkość porcji97.8g
Kalorie334
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
22.4g
35%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
26.8g
9%
- Cukry 7.4g
- Białko 6.1g 13%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.
Prawdziwe włoskie smaki – jakie Tiramisu ma to coś?
Jeśli jadłeś we włoskie Tiramisu lub chcesz dopiero zasmakować prawdziwych południowych słodkości zobacz kilka ważnych punktów, które charakteryzują właśnie ten przysmak.
- Prawdziwe włoskie Tiramisu składa się jedynie z mascarpone, żółtek, białek, cukru i espresso. Tak, może jest to dziwne, ale jest ono bezalkoholowe! Pamiętajmy również, że tiramisu z żółtek to podstawa wspaniałego smaku.
- Białka? – Oczywiście! Zagorzała dyskusja oprócz “mocy” ciasta, dotyczy również jego lekkości, co uzyskujemy właśnie dzięki ubitym białkom. W tradycyjnym wariancie Tiramisu, ubite białka muszą być uwzględnione, aby nie było ono ciężkie oraz zbite lecz lekkie i puszyste.
- Nie dodawaj śmietany! To prawdziwa zbrodnia dla tradycyjnego Tiramisu.
- Co z biszkoptami? Użyj podłużnych, włoskich biszkoptów.
- W czym tkwi sekret? Cała sztuka zrobienia pysznego, włoskiego ciasta, tkwi w prostocie i odpowiednim ubiciu żółtek z cukrem (na puszystą masę) oraz białek i delikatnym połączeniu składników.
Obecnie wiele przepisów pokazuje inną odsłonę tego pysznego ciasta jak np. tiramisu z truskawkami, tiramisu z mascarpone i śmietaną, fit tiramisu z mascarpone. Obserwujcie Fortis Lab bo na pewno w przyszłości również u nas znajdziecie alternatywną wersję tego kremowego ciasta z mascarpone.