Tradycyjne tiramisu

Tradycyjne tiramisu

Ilość porcji

10

porcje
Czas przygotowania

20

minut
Kalorie

334

kcal

Składniki

  • Serek mascarpone – 500 g

  • Biszkopty podłużne – 250 g

  • Cukier (puder lub drobny biały) – 50 g

  • Jajka – 3 szt.

  • Kawa espresso – 250 ml

  • Kakao – 2 łyżeczki

Przygotowanie

  • Zaparzoną kawę espresso przelać do szerokiego naczynia, pozostawić do ostygnięcia. Naczynienie powinno być na tyle szerokie, aby móc swobodnie namaczać biszkopty.
  • Oddzielić żółtka od białek.
  • Żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę (około 5 minut miksowania na wysokich obrotach).
  • Następnie zmniejszyć obroty i dołożyć serek mascarpone w 2 porcjach i miksować przez krótki czas.
  • Ubić białka jaj ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Białka wymieszać delikatnie szpatułką z wcześniej przygotowanym kremem.
  • Biszkopty namaczać w kawie (z obu stron) i układać obok siebie w naczyniu o prostokątnym bądź kwadratowym kształcie, tak aby połowa paczki biszkoptów zakryła dno, a kolejna połowa stanowiła następną warstwę (np. naczynie o wymiarach 22×20 cm).
  • Na biszkopty wyłożyć połowę przygotowanej masy, następnie położyć kolejną warstwę biszkoptów i na wierzch drugą część warstwy kremu.
  • Tiramisu wstawić do lodówki przynajmniej na około 5h.
  • Przed podaniem posypać kakao.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 10

Wielkość porcji97.8g


Kalorie334

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 22.4g 35%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 26.8g 9%
      • Cukry 7.4g
    • Białko 6.1g 13%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Prawdziwe włoskie smaki – jakie Tiramisu ma to coś?

      Jeśli jadłeś we włoskie Tiramisu lub chcesz dopiero zasmakować prawdziwych południowych słodkości zobacz kilka ważnych punktów, które charakteryzują właśnie ten przysmak.

      1. Prawdziwe włoskie Tiramisu składa się jedynie z mascarpone, żółtek, białek, cukru i espresso. Tak, może jest to dziwne, ale jest ono bezalkoholowe! Pamiętajmy również, że tiramisu z żółtek to podstawa wspaniałego smaku.
      2. Białka? – Oczywiście! Zagorzała dyskusja oprócz “mocy” ciasta, dotyczy również jego lekkości, co uzyskujemy właśnie dzięki ubitym białkom. W tradycyjnym wariancie Tiramisu, ubite białka muszą być uwzględnione, aby nie było ono ciężkie oraz zbite lecz lekkie i puszyste.
      3. Nie dodawaj śmietany! To prawdziwa zbrodnia dla tradycyjnego Tiramisu.
      4. Co z biszkoptami? Użyj podłużnych, włoskich biszkoptów.
      5. W czym tkwi sekret? Cała sztuka zrobienia pysznego, włoskiego ciasta, tkwi w prostocie i odpowiednim ubiciu żółtek z cukrem (na puszystą masę) oraz białek i delikatnym połączeniu składników.

      Obecnie wiele przepisów pokazuje inną odsłonę tego pysznego ciasta jak np. tiramisu z truskawkami, tiramisu z mascarpone i śmietaną, fit tiramisu z mascarpone. Obserwujcie Fortis Lab bo na pewno w przyszłości również u nas znajdziecie alternatywną wersję tego kremowego ciasta z mascarpone.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *