Bananowe muffinki
Ilość porcji
12
porcjeCzas przygotowania
10
minutCzas gotowania
25
minutKalorie
185
kcalSkładniki
- Składniki na ciasto
Mąka pszenna – 250 g
Banan – 2 szt.
Jajko – 1 szt.
Ksylitol – 50 g
Miód – 1 łyżka
Cynamon – 1 łyżeczka
Kardamon – 1,5 łyżeczki
Sok z pomarańczy – 1 szt.
Mleko 2% – 100 ml (jeśli masa jest zbyt gęsta użyć więcej, masa musi być gęsta ale płynna)
Olej rzepakowy – 4 łyżki
- Do udekorowania
Suszone banany
Przygotowanie
- Wszystkie składniki zmiksować.
- Pokruszyć do przygotowanej masy kilka suszonych bananów i wymieszać.
- Napełnić ciastem foremki na muffinki i ozdobić suszonymi bananami.
- Piec 25 min w temperaturze 180 st. C.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 12
Wielkość porcji101g
Kalorie185
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
4g
7%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
36g
12%
- Błonnik 1.7g 7%
- Cukry 0.5g
- Białko 4g 8%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.