Deser- kokosowe ptasie mleczko

Deser – kokosowe ptasie mleczko

Servings

6

servings
Prep time

15

minut
Calories

300

kcal

Składniki

  • Mleko kokosowe – 400 g

  • Żelatyna – 1,5 łyżki

  • Aromat waniliowy – do smaku

  • Ksylitol/erytrolu – 3 łyżki lub więcej w zależności od pożądanej słodkości

  • Polewa
  • Czekolada bez cukru – 100 g

  • Mleko – 2 łyżki

Przygotowanie

  • Mleko kokosowe podgrzać i dodać do niego bezpośrednio żelatynę i mieszać do rozpuszczenia.
  • Jeśli żelatyna jest nierozpuszczalna bezpośrednio to zalać ją zimną wodą, a następnie po napęcznieniu (10 min), rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do podgrzewanego mleczka kokosowego.
  • Następnie dodać ksylitol lub erytrol i aromat waniliowy.
  • Całość przelać do kwadratowego pojemnika i pozostawić do stężenia.
  • Polewa czekoladowa
  • Mleko podgrzać w garnku z pokruszoną czekoladą, ciągle mieszając do rozpuszczenia się kostek.
  • Powstałą masę wylać na piankę z mleka kosowego.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 6

Wielkość porcji98g


Kalorie247

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 18.6g 29%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 18g 6%
      • Błonnik 3g 12%
      • Cukry 3g
    • Białko 5.3g 11%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *