Deser – kokosowe ptasie mleczko
Servings
6
servingsPrep time
15
minutCalories
300
kcalSkładniki
Mleko kokosowe – 400 g
Żelatyna – 1,5 łyżki
Aromat waniliowy – do smaku
Ksylitol/erytrolu – 3 łyżki lub więcej w zależności od pożądanej słodkości
- Polewa
Czekolada bez cukru – 100 g
Mleko – 2 łyżki
Przygotowanie
- Mleko kokosowe podgrzać i dodać do niego bezpośrednio żelatynę i mieszać do rozpuszczenia.
- Jeśli żelatyna jest nierozpuszczalna bezpośrednio to zalać ją zimną wodą, a następnie po napęcznieniu (10 min), rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do podgrzewanego mleczka kokosowego.
- Następnie dodać ksylitol lub erytrol i aromat waniliowy.
- Całość przelać do kwadratowego pojemnika i pozostawić do stężenia.
- Polewa czekoladowa
- Mleko podgrzać w garnku z pokruszoną czekoladą, ciągle mieszając do rozpuszczenia się kostek.
- Powstałą masę wylać na piankę z mleka kosowego.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 6
Wielkość porcji98g
Kalorie247
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
18.6g
29%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
18g
6%
- Błonnik 3g 12%
- Cukry 3g
- Białko 5.3g 11%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.