Kokosowy sernik na zimno z karmelem
Ilość porcji
3
porcjeCzas przygotowania
30
minutKalorie
292
kcalSkładniki
- Spód
Płatki owsiane – 50 g
Masło orzechowe – 15 g
Kakao – 1 łyżka (10 g)
- Środkowa warstwa
Mleko – 300 ml
Odżywka białkowa (kokosowa) Nut Love – 1 łyżka (12 g)
Wiórki kokosowe – 1 łyżka (6 g)
Żelatyna – 1 łyżeczka ( 6 g)
- Karmel
Sól – 1 szczypta
Daktyle – 30 g
Orzeszki ziemne – 10 g
Masło orzechowe – 25 g
Przygotowanie
- Spód
- Masło orzechowe, kakao i płatki owsiane połączyć razem. Jeśli masa jest zbyt sucha dodawać wody, aż do uzyskania kleistej konsystencji.
- Uzyskaną masą wyłożyć małe naczynie.
- Środkowa warstwa
- Zmiksować razem płatki kokosowe, mleko i odżywkę białkową.
- Do masy dodać rozpuszczoną żelatynę (w mikrofali lub kąpieli wodnej).
- Aby żelatyna zbyt szybko nie stężała, należy ją najpierw lekko zaprawić uzyskaną masą, wlewając odrobinę do żelatyny i mieszając. Następnie można przelać ją do reszty i wymieszać.
- Tak uzyskaną masę kokosową przelać na wcześniej przygotowany spód.
- Zostawić do stężenia w lodówce, na około 1 h.
- Karmel
- Daktyle zalać wrzątkiem i zostawić przynajmniej na 30 minut.
- Następnie odsączyć z wody i zmiksować z masłem orzechowym.
- Przygotowaną masę wymieszać z całymi orzechami ziemnymi i posolić.
- Następnie przygotowany karmel wyłożyć na białą warstwę (po jej stężeniu).
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 3
Wielkość porcji150g
Kalorie292
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
15g
24%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
25g
9%
- Błonnik 4g 16%
- Cukry 3g
- Białko 11g 22%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.