Fit Chałka

Fit Chałka

Ilość porcji

20

porcje
Czas gotowania

30

minut
Kalorie

134,1

kcal

Składniki

  • Mąka chlebowa – 500 g

  • Mleko – 150 ml

  • Masło – 50 g

  • Erytrol -60 g

  • Sól – 1 szt.

  • Zaczyn:
  • Świeże drożdże – 25 g

  • Cukier – 1 łyżeczka

  • Cukier waniliowy – 8 g

  • Mąka pszenna – 2 łyżki

  • Mleko – 100 ml

  • Kruszonka
  • Mąka chlebowa – 50 g

  • Masło – 30 g

  • Erytrol – 1 łyżka

  • Cukier waniliowy – 4 g

Przygotowanie

  • Zaczyn
  • Mleko podgrzać, aby było letnie.
  • Rozpuścić w nim drożdże. Dodać cukier, mąkę i cukier waniliowy.
  • Przykryć bawełnianą szmatką i odstawić na 20 min. Uwaga: zaczyn urośnie, trzeba umieścić go w większym naczyniu.
  • Wykonanie chałki
  • Rozpuścić masło, pozostawić do wystygnięcia.
  • Mąkę przesiać, dodać do niej erytrol i szczyptę soli.
  • Do sypkich składników dodać zaczyn i wymieszać.
  • 150 ml mleka podgrzać, tak aby było letnie i dodać do ciasta. Następnie wlać wystudzone masło.
  • Ciasto można wyrobić za pomocą miksera z hakiem (ok. 10 min) lub ręcznie.
  • Przygotowane ciasto pozostawić do wyrośnięcia przez 2 h przykryte bawełnianą ściereczką.
  • Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 2 kule (2 duże chałki).
  • Każdą kulę podzielić na 3 lub 4 równe części i zrolować na walce o średnicy 3-4 cm.
  • Ciasto zapleść jak klasyczny warkocz lub z 4 walcy (najlepiej zerknąć na sposób zaplatania na YouTubie). Początek chałki zawsze zlepić.
  • Zaplecione chałki pozostawić na 30 min do wyrośnięcia.
  • Chałkę posypać kruszonką.
  • Piec w temperaturze 180 st. (góra i dół) przez 25-30 min.
  • Kruszonka
  • Umieścić w miseczce masło, erytrol, mąkę, cukier waniliowy.
  • Połączyć ze sobą składniki poprzez ucieranie.

Notatki

  • Jedna chałka: Porcja 487 g/ 1340,5 kcal/ W: 233,75 g/ B: 39,4 g/ T: 40,7 g
  • Na 100 g produktu: 275 kcal/ W: 48 g / B: 8,1 g/ T: 8,4 g

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 10

Wielkość porcji48.7g


Kalorie134.1

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 4g 7%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 23.4g 8%
      • Białko 4g 8%

        * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

        Dietetyczne bestsellery

        Ocena posta:

        Ilość ocen:

        Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

        Jeżeli spodobał Ci się ten post...

        Sprawdź też nasze media społecznościowe!

        Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

        Pomóż nam to poprawić!

        Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

        Napisz komentarz

        Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *