Jabłecznik z odżywką białkową
Ilość porcji
14
porcjiCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
50
minutKalorie
265
kcalSkładniki
- Jabłka
Jabłka -1,5 kg
Cukier wanilinowy – 1 opakowanie (18 g)
Cynamon – 1/2 łyżeczki
- Ciasto
Mąka pszenna – 250 g
Odżywka białkowa (waniliowa/ciasteczkowa) – 50 g
Masło – 200 g
Żółtka – 2 szt.
Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Cukier wanilinowy – 1 opakowanie (18 g)
Wiórki kokosowe – 3 łyżki (18 g)
Mleko – 2 łyżki
Przygotowanie
- Jabłka
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Umieścić w garnku lub głębokiej patelni i dodać odrobinę wody (2 łyżki).
- Następnie wsypać cukier wanilinowy oraz cynamon i podsmażać około 10-15 minut ciągle mieszając.
- Ciasto
- Do mąki, wymieszanej z odżywką białkową dodać pokrojone w kostkę, zimne masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia.
- Składniki połączyć w jednolite ciasto za pomocą miksera lub ręcznie, na koniec dodać żółtka.
- Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać 1 lub 2 łyżki mleka.
- Przygotowane ciasto podzielić na dwie połówki i wstawić do lodówki na ok. 15 min.
- Po upływie czasu wyjąć jedną z połówek i wyłożyć równomiernie dno formy ciastem. Na cieście umieścić jabłka.
- Drugą połówkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Tak przygotowaną kruszonką posypać całość.
- Pieczenie
- Najlepszy wymiar formy: prostokątna 21×27 cm/ kwadrat 24×24 cm/ tortownica śr. 26.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. tryb góra/dół.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut, do uzyskania złotego koloru.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 14
Wielkość porcji152g
Kalorie265
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
14g
22%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
27g
9%
- Błonnik 2.7g 11%
- Białko 6g 12%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.