Jabłecznik z odżywką białkową
Ilość porcji
14
porcjiCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
50
minutKalorie
265
kcalSkładniki
- Jabłka
- Jabłka -1,5 kg 
- Cukier wanilinowy – 1 opakowanie (18 g) 
- Cynamon – 1/2 łyżeczki 
- Ciasto
- Mąka pszenna – 250 g 
- Odżywka białkowa (waniliowa/ciasteczkowa) – 50 g 
- Masło – 200 g 
- Żółtka – 2 szt. 
- Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki 
- Cukier wanilinowy – 1 opakowanie (18 g) 
- Wiórki kokosowe – 3 łyżki (18 g) 
- Mleko – 2 łyżki 
Przygotowanie
- Jabłka
- Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Umieścić w garnku lub głębokiej patelni i dodać odrobinę wody (2 łyżki).
- Następnie wsypać cukier wanilinowy oraz cynamon i podsmażać około 10-15 minut ciągle mieszając.
- Ciasto
- Do mąki, wymieszanej z odżywką białkową dodać pokrojone w kostkę, zimne masło, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia.
- Składniki połączyć w jednolite ciasto za pomocą miksera lub ręcznie, na koniec dodać żółtka.
- Jeśli ciasto jest zbyt suche dodać 1 lub 2 łyżki mleka.
- Przygotowane ciasto podzielić na dwie połówki i wstawić do lodówki na ok. 15 min.
- Po upływie czasu wyjąć jedną z połówek i wyłożyć równomiernie dno formy ciastem. Na cieście umieścić jabłka.
- Drugą połówkę zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i wymieszać z wiórkami kokosowymi. Tak przygotowaną kruszonką posypać całość.
- Pieczenie
- Najlepszy wymiar formy: prostokątna 21×27 cm/ kwadrat 24×24 cm/ tortownica śr. 26.
- Piekarnik nagrzać do 180 st. tryb góra/dół.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 50 minut, do uzyskania złotego koloru.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 14
Wielkość porcji152
- Ilość w porcjiKalorie265
- % dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
		                14g
		                18%
- Węglowodany
		                27g
		                10%- Błonnik 2.7g 10%
 
- Białko 6g 12%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.
 
		
					 
					


