Suplementacja w niedoczynności tarczycy

Niedoczynność tarczycy jest chorobą przewlekła, która ma wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Bardzo istotne jest prowadzenie leczenia na wielu płaszczyznach: odpowiednio dobrane leczenie farmakologiczne, suplementacja oraz dieta, przyczynią się do poprawy zdrowia pacjenta.

Na jakie suplementy zwrócić uwagę chorując na niedoczynność tarczycy?

Selen

Jest minerałem o bardzo silnych właściwościach utleniających, którego niedobór może pogłębiać zaburzenia autoimmunologiczne. Działa przeciwzapalnie oraz stymulująco na aktywną produkcję hormonów tarczycy.

Jego niedoborom sprzyjają choroby przewodu pokarmowego oraz przyjmowanie antybiotyków, a to skutkuje obniżeniem odporności organizmu oraz zaburzeniami pracy tarczycy, a także serca.

Badania wskazują, iż suplementacja selenu u pacjentów z niedoczynnością tarczycy przyczynia się do normalizacji jej funkcji. U osób z chorobą Hashimoto dodatkowo suplementacja selenem przyczynia się do zmniejszenia ilości przeciwciał anty-TPO (przeciwko peroksydazie tarczycowej), a także wskaźnik stanu zapalnego.

Źródła selenu występujące w diecie: orzechy w szczególności brazylijskie, ryby (głównie tuńczyk i łosoś), grzyby, kurze jaja, drób, pszenica. Zawartość selenu w poszczególnych produktach zależy od jego zawartości w glebie i wodzie (grunty Polski są niestety ubogie w selen).

Selen jest dobrze przyswajalnym pierwiastkiem (55-65%), a jego wchłanianie polepsza obecność białka, witamin A, C i E.

Cynk

Odgrywa dużą rolę w funkcjonowaniu układu immunologicznego dlatego szczególną uwagę powinny zwrócić na niego osoby chorujące na choroby autoimmunologiczne (tj. hashimoto, reumatoidalne zapalenie stawów, stwardnienie rozsiane, łuszczyca, nieswoiste choroby zapalne jelit, cukrzyca typu I, celiakia).

Jego niedobór uniemożliwia konwersję hormonu T4 do T3. Wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Jest istotnym elementem w przemianach białek, tłuszczy oraz węglowodanów.

Niedobór cynku prowadzi do suchości skóry, utraty smaku lub węchu, wypadania włosów, zaburzenia erekcji czy też biegunek. Może też wywołać spadek metabolizmu hormonów.

Źródła cynku występujące w diecie: najlepszym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego (nie zawierają fitynianów i szczawianów, które tworzą z cynkiem kompleksy, które utrudniają jego wchłanianie). Z tego powodu dobrymi źródłami cynku są: ostrygi, mięso zwierzęce, wątróbka, ryby, kraby, jaja, sery żółte, kasza gryczana, ryż, nasiona słonecznika, pestki dyni.

Obecność białka zwiększa przyswajalność cynku.

Żelazo

Żelazo jest niezbędne do syntezy peroksydazy, enzymu, który bierze udział w procesie utleniania jodu podczas wytwarzania hormonów tarczycy.

Niedobór żelaza przyczynia się do powiększenia tarczycy, zwiększenia wydzielania TSH oraz przyczynia się do powstawania niedoczynność gruczołu tarczowego.

Suplementacja żelazem musi być poprzedzona wizytą u lekarza oraz przeprowadzeniem badań krwi.

Obecność żelaza w diecie. Pomimo, iż zawartość żelaza w produktach roślinnych i zwierzęcych jest porównywalna to należy pamiętać, iż występuje ono w pokarmach w dwóch postaciach: hemowej i niehemowej. Biodostępność żelaza hemowego (występującego w produktach zwierzęcych) jest znacznie wyższa (15-35%), niż żelaza niehemowego występującego głównie w produktach roślinnych (2-20%).

Produkty zwierzęce bogate w żelazo: wątroba wieprzowa, podroby drobiowe, pasztet pieczony, gęś, cielęcina, kabanosy, wołowina, jaja kurze, kaczka, sardynka świeża, śledź, makrela świeża, łosoś świeży

Produkty roślinne bogate w żelazo: pestki dyni, kakao (16%) proszek, soja, soczewica czerwona, fasola biała, liście pietruszki, kasza jaglana, groch, nasiona słonecznika, płatki owsiane, płatki jęczmienne, morele suszone, wiórki kokosowe, migdały, kasza gryczana, daktyle.

Witamina D3

Badania wskazują, że odpowiednia ilość witaminy D3 ma ogromny wpływ na funkcjonowanie tarczycy. Jej odpowiednia ilość w wysokości 60-80 ng/L może pomóc w utrzymaniu prawidłowej aktywności tego gruczołu.

Witamina D3 ma również duże znaczenie w poprawie samopoczucia, co jest niezmiernie istotne przy niedoczynności tarczycy.

Źródła witaminy D3 występujące w diecie: tłuste ryby (węgorz, łosoś, śledź, makrela, halibut, tuńczyk) i inne ryby takie jak dorsz, nabiał (sery, jajka, mleko), grzyby, żółtko jaj.

Synteza witaminy D3 odbywa się również w skórze pod wpływem promieni słonecznych.

Oprócz prawidłowej suplementacji, zadbaj o zmianę diety i przeczytaj artykuł “Niedoczynność tarczycy, a dieta”.

Diety w niedoczynności tarczycy

Ocena posta:

Ilość ocen:

Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

Jeżeli spodobał Ci się ten post...

Sprawdź też nasze media społecznościowe!

Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

Pomóż nam to poprawić!

Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *