Czy zastanawiałeś się kiedyś co wpływa na kondycję naszej skóry? Czy mimo odpowiedniej pielęgnacji, Twoja cera nie wygląda zadowalająco? Jeśli tak, to zwróć szczególną uwagę na to co jesz.
Witaminy, które mają wpływ na skórę
Promienna i zdrowa skóra, jest marzeniem bardzo wielu osób. Mimo upływu lat chcemy zachować młodość i witalność skóry. Na jakie składniki zwrócić, więc uwagę?
- Witamina C – jest silnym przeciwutleniaczem, pomaga redukować przebarwienia skóry, uszczelnia ściany naczyń, bierze udział w produkcji kolagenu
- Witamina A – wpływa na stopień nawilżenia skóry, normalizuje wydzielanie łoju, wyrównuje koloryt skóry, wspomaga regenerację, zwiększa wydzielanie kolagenu i elastyny, poprawia jędrność i napięcie skóry, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UVA; Witamina A jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego zaleca się jej spożywanie podczas posiłku gdzie obecny jest tłuszcz. Ponadto jej efektywność wykorzystania zwiększa witamina E i cynk.
- Witaminy z grupy B – witamina B3 (niacyna) ma działanie złuszczające oraz przeciwzapalne, odpowiada za poziom nawilżenia skóry; witamina B5 przyspiesza gojenie ran, łagodzi podrażnienia; witamina B2 odpowiada za proces regeneracji naskórka i rogowacenia skóry, dlatego jej niedobór prowadzi do nadmiernej suchości skóry
- Witamina E – zwana witaminą młodości, opóźnia procesy starzenia, poprzez neutralizację wolnych rodników, nawilża, dzięki zwiększonej zdolności wiązania wody przez skórę, wzmaga tworzenie kolagenu
- Witamina D – zmniejsza produkcję sebum, poprawia napięcie skóry, przyspiesza regenerację, posiada właściwości przeciwzapalne
- Witamina K – wzmacnia naczynia krwionośne, przeciwdziała powstawaniu siniaków, posiada właściwości łagodzące podrażnienia oraz zaczerwienienia skóry, rozjaśnia skórę zmęczoną oraz poszarzałą, zalecana jest do cery naczynkowej
Co więc jeść?
Stosuj dietę opartą na produktach niskoprzetworzonych, bogatych w antyutleniacze, świeżych oraz ekologicznych. Jeśli poddajesz warzywa, bądź owoce obróbce termicznej stosuj ją krótko, aby produkty zachowały jak najwięcej wartości odżywczych. Spożywaj produkty sezonowe, które posiadają najwięcej witamin i składników mineralnych.
Nie zapomnij o wodzie
Każdy z nas powinien pamiętać, że przy dbaniu o skórę, nie ma nic ważniejszego niż picie wody. To właśnie woda odpowiada za nawilżenie i przyczynia się do opóźnienia procesu starzenia. Usprawnia również przepływ krwi w naczyniach kapilarnych, co powoduje jej lepsze ukrwienie.
Woda pomaga również w leczeniu trądziku, usprawnia proces usuwania toksyn przez pory. Dzięki temu nie gromadzą się one pod skórą i nie prowadzą do powstania stanów zapalnych, co przyczynia się do redukcji zmian trądzikowych. Picie większej ilości wody zmniejsza także wydzielanie sebum, który jest jedną z przyczyn powstawania trądziku.
Czego unikać gdy chcesz mieć piękną, promienną skórę?
Alkohol
Odwadnia skórę, co skutkuje wystąpieniem obrzęków. Często opuchlizna pojawia się w okolicy oczu, przez co wyglądamy na starszych i zmęczonych. Odwodnienie skóry eksponuje także zmarszczki oraz pory. Zwiększa ryzyko rozwoju trądziku różowatego. Sprzyja stanom zapalnym i rozszerzeniu naczyń, przez co skóra jest zaczerwieniona i obrzęknięta. Prowadzi do niedoborów istotnych składników odżywczych, co niewątpliwie oddziałuje na skórę. Przyczynia się do pogorszenia funkcjonowania wątroby, która odpowiada za detoksykację organizmu. Problem z detoksykacją przekłada się na stan cery. Osłabia odporność oraz zaburza poziom hormonów.
Cukier, słodycze, czekolada
Ich spożycie może przyczynić się do pogorszenia stanu skóry, a także wywołania trądziku. Duża zawartość cukru, tłuszczu, soli oraz brak błonnika, powoduje gromadzenie szkodliwych produktów przemiany materii, a także gromadzenie wody.
Im wyższy poziom cukru we krwi, tym szybszy proces starzenia skóry. Dzieje się to na skutek glikacji, gdzie powstają cząsteczki zwane AGE (Advanced Glycation End Products). Związki te niszczą białka w organizmie, a na ich działanie najbardziej podatne są włókna podporowe skóry, czyli elastyna i kolagen, które odpowiadają za młody wygląd skóry. Proces glikacji odpowiada również za zapoczątkowanie cellulitu.
Stosowanie diety ubogiej w białka i kwasy tłuszczowe, skutkuje słabą regeneracją skóry oraz osłabieniem włókien kolagenowych.
Według badań cukry odpowiadają za około 40-50% objawów starzenia się skóry t.j. przebarwienia, utrata jędrności, zmarszczki.
Produkty wysoko przetworzone, fast foody, słodycze
Produkty te zawierają duże ilości, cukru, tłuszczu, soli, konserwantów, emulgatorów, wzmacniaczy smaku i zapachu i barwników, cechuje je także wysoki indeks glikemiczny. Sól powoduje zatrzymanie wody, co skutkuje obrzękami. Drażni gruczoły łojowe, co przyczynia się do zwiększonego wydzielenia sebum, a także tworzenia stanów zapalnych. Dieta o wysokim indeksie glikemicznym pobudza wydzielanie insuliny, a to właśnie ona bierze udział w produkcji sebum oraz wzmaga wzrost IGF.