Niedoczynność tarczycy, a dieta

Niedoczynność tarczycy jest chorobą przewlekłą towarzyszącą osobie chorej przez całe życie, dlatego też tak istotne jest wdrożenie zmian w stylu życia. Odpowiednia dieta i suplementacja, a przede wszystkim leczenie jest podstawą komfortowego życia pacjenta borykającego się z tą przypadłością.

Dlaczego w niedoczynności tarczycy dieta jest kluczowa?

Przy niedoczynności tarczycy często obserwujemy wzrost masy ciała, jest to spowodowane tym, iż to właśnie tarczyca odpowiada za 30% spoczynkowej przemiany materii w naszym organizmie. Niedobór hormonów tarczycy skutkuje nadmiernym magazynowaniem energii w postaci tkanki tłuszczowej. Z tego też powodu dieta jest niezwykle istotna i pomaga w zrzuceniu nadmiaru kilogramów. Należy również zaznaczyć, że spadek wagi przyczynia się do normalizacji profilu hormonalnego. Ważne jest również aby jadłospis był bogaty w jod, selen, cynk, żelazo, witaminę D, a wykluczający goitrogeny, co skutkuje polepszeniem jakości życia.

Ogólne zasady, które należy stosować przy niedoczynności tarczycy:

  • Stosowanie diety bez drastycznego obniżenia kaloryczności ponieważ może to w jeszcze większym stopniu upośledzić metabolizm
  • Stosowanie diety bogatej w składniki odżywcze, co wspomaga leczenie, a także poprawia jakość życia pacjenta
  • Zwiększenie w diecie pełnowartościowego białka, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, tłuszczy wielonienasyconych
  • Stosowanie diety przeciwzapalnej, która eliminuje potencjalne antygeny pokarmowe. Ich obecność może przyczyniać się do produkcji przeciwciał, które wchodzą w reakcję krzyżową z tkanką tarczycową, co skutkuje nadwrażliwością i pobudzeniem układu immunologicznego
  • Dostarczanie odpowiedniej ilości błonnika w diecie, ok. 25 g/dziennie
  • Wypijanie odpowiedniej ilości wody ok. 2 l wody dziennie
  • Zwrócenie uwagi zarówno na ilość, jak i na jakość spożywanych tłuszczów. Nie należy stosować diet niskotłuszczowych, które mogą doprowadzić do niedoborów witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witamin: A, D, E, K). Dostarczenie organizmowi produktów bogatych w kwasy tłuszczowe nienasycone tj. (oleje roślinne, orzechy, awokado, ryby i nasiona np. pestki dyni). Uwzględnienie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które przyczyniają się do stymulacji przemiany T4 do T3, a także wpływają na poprawę wrażliwości tkanek na działanie hormonów tarczycy. Mają one również wpływ na zmniejszenie syntezy mediatorów procesów zapalnych oraz pobudzenie syntezy cytokin posiadających właściwości przeciwzapalne, co jest niezwykle istotne gdy niedoczynności tarczycy towarzyszy Hashimoto. Źródła kwasów omega-3 to ryby morskie, olej lniany, olej rzepakowy, oliwa z oliwek.
  • Z powodu, że niedoczynności tarczycy towarzyszą często zaburzenia gospodarki węglowodanowej wskazane jest spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym. Ważne jest również wybieranie produktów z pełnego przemiału ponieważ dostarczają większej ilości składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego.
  • Wyeliminowanie produktów przetworzonych, fast-foodów, słodyczy, dań gotowych, napojów dosładzanych i gazowanych.

Produkty zalecane i niewskazane w niedoczynności tarczycy:

Rodzaj produktuZalecaneNiezalecane
Owocewszystkie owoce świeże i mrożone (truskawki i brzoskwinie w ograniczonych ilościach), w ograniczonych ilościach owoce suszoneowoce z puszki, kandyzowane, dżemy, powidła, konfitury, truskawki i brzoskwinie w ograniczonych ilościach
Warzywawszystkie warzywa świeże i mrożone z wyjątkiem kapustnych (je jedynie w ograniczonych ilościach), awokadokapusta, kalafior, brukselka, jarmuż, brukiew, rzepa, brokuły, rzodkiewka, kalarepa, szpinak, brukiew, bataty
Nasiona roślin strączkowychciecierzyca, soczewica, fasola, bób, grochsoja
Produkty zbożowepieczywo razowe, pełnoziarniste, kasze gruboziarniste (np. gryczana, pęczak, jaglana), ryż brązowy, makaron razowy, płatki zbożowe (np. owsiane)pieczywo pszenne, drobne kasze (np. manna, kuskus), biały ryż, jasny makaron, pieczywo cukiernicze (np. drożdżówki, pączki, rogaliki francuskie)
Nabiałmleko 2%, jogurt naturalny, kefir, maślanka, chudy ser twarogowypełnotłuste produkty mleczne np. sery żółte, pleśniowe, topione i śmietana
Mięsochude mięso (np. wołowina, cielęcina, królik), chudy drób bez skóry (np. kurczak, indyk), chuda wieprzowina ( w ograniczonych ilościach), chude wędliny (np. szynka, polędwica, wędliny drobiowe), jaja w formie gotowanej, jajecznicy czy omletu, żółtka jaj tłuste mięso (np. wieprzowina, baranina), tłusty drób (np. kaczka, gęś), mięso peklowane, tłuste wędliny i wędliny podrobowe (np. pasztet, pasztetowa, mortadela, salami), konserwy mięsne, jaja z dodatkiem smalcu, boczku, majonezu
Ryby i owoce morzaryby tłuste i chude: dorsz, mintaj, halibut, tuńczyk, płastuga, makrela, łosoś, owoce morza: małże, ostrygiryby wędzone, marynowane konserwy rybne
Nasiona i orzechyorzechy brazylijskie, laskowe, włoskie, nerkowca, migdały, pestki dyni, nasiona słonecznika, sezam, siemię lnianeorzechy ziemne, piniowe, solone, w karmelu
Przyprawywszystkie naturalne zioła i przyprawy, imbir, kardamon, cayennegotowe marynaty, mieszanki przypraw, (vegeta, maggi, kucharek), nadmiar soli, gorczyca, melisa, rozmaryn, szałwia
Tłuszczeoleje roślinne, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, masło w ograniczonych ilościach,smalec, słonina, boczek, łój, margaryny twarde
Deserysorbety i sałatki owocowe, galaretki, budynieciasta, ciastka, batony, cukierki, czekolada, torty, lody
Innegrzybykrakersy, paluszki, chipsy, chrupki, płatki śniadaniowe, gotowe sosy, produkty fast food, zupki chińskie, parówki, konserwy, a także napoje gazowane i słodkie oranżady.
*produkty szczególnie zalecane
Substancje wolotwórcze – goitrogeny
Goitrogeny są substancjami antyodżywczymi, które hamują wchłanianie składników odżywczych z pożywienia.
Same goitrogeny oraz ich metabolity wywołują blokowanie przyswajania jodu oraz doprowadzają do zaburzeń jego gospodarki w organizmie, co przyczynia się do wielu problemów w funkcjonowaniu organizmu. Ich obecność uniemożliwia syntezę hormonów tarczycy, a mianowicie wbudowanie jodu w cząsteczkę tyrozyny.
Goitrogeny określane są również mianem substancji wolotwórczych ponieważ przyczyniają się do powstawania wola tarczycowego.
Wyróżnia się takie goitrogeny jak: glikozydy cyjanogenne, tioglikozydy, hemaglutyniny, polifenole.
W zależności od substancji powodują one blokowanie przyswajania jodu lub zwiększają jego wydalanie, co w obu przypadkach powoduje spadek ilości jodu w organizmie.
kapusta, brukselka, jarmuż, brokuły, kalafior, gorczyca, rzodkiewka, brukiew, kalarepa, soja, mleko sojowe, tofu, pędy bambusowe, brzoskwinie, orzeszki ziemne, orzeszki pinii, szpinak, truskawki, bataty

Dieta, a interakcje z lekami

Wchłanianie tyroksyny zwiększa przyjmowanie leku rano, godzinę przed zjedzeniem śniadania, a także spożywanie produktów bogatych w kwas askorbinowy.

Produkty sojowe, kawa, sok grejpfrutowy oraz błonnik, mają zaś negatywny wpływ na przyswajanie tyroksyny.

Jeśli przyjmujemy np. preparaty żelaza, środki alkalizujące kwaśne środowisko żołądka czy bisfosfoniany, biorąc pod uwagę punkt widzenia biodostępności leków zaleca się zachowanie co najmniej 3-godzinnej przerwy między przyjmowaniem leków.

Badania wskazują także, iż wchłanianie hormonów upośledza również spożywana zwykle w godzinach porannych kawa z mlekiem wypita w zbyt krótkim czasie po przyjęciu tabletki.

Tyroksyna najlepiej wchłania się w środowisku kwaśnym żołądka, więc wszelkie leki alkalizujące treści żołądkowe, np. IPP  zaburzają proces rozpuszczania tabletki.

Jeśli chcesz zmienić swoje nawyki żywieniowe i poprawić komfort swojego życia chorując na niedoczynność tarczycy, wypróbuj pakiet specjalistycznych diet w niedoczynności tarczycy – kliknij i zobacz sam.

Diety w niedoczynności tarczycy

Ocena posta:

Ilość ocen:

Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

Jeżeli spodobał Ci się ten post...

Sprawdź też nasze media społecznościowe!

Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

Pomóż nam to poprawić!

Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *