Ciasto bananowe z gorzką czekoladą

Ciasto bananowe

Ilość porcji

10

porcji
Czas przygotowania

15

minut
Czas gotowania

40

minut
Kalorie

226,4

kcal

Składniki

  • Płatki owsiane – 1,5 szklanki

  • Mąka pszenna – 50 g

  • Banany (najlepiej dojrzałe) – 4 szt.

  • Jajka – 2 szt.

  • Migdały – 50 g

  • Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki

  • Erytrol – 3 łyżki

  • Czekolada gorzka 70% – 50 g

  • Olej rzepakowy – 3 łyżki

Przygotowanie

  • Płatki owsiane i migdały zmielić na mąkę. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, całość wymieszać.
  • Jajka ubić na puszystą pianę ze słodzikiem i szczyptą soli, na koniec dodać olej.
  • Banany rozgnieść widelcem i dodać do piany z jajek.
  • Mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać mąki. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
  • Do powstałej masy dodać pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę.
  • Piec w keksówce około 35-40 min w 170 st.

Notatki

  • Całość 2264 kcal W 293,3 g/ T 101,6 g/ B 63,2 g

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 10

Wielkość porcji96.7g


Kalorie226.4

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 10.2g 16%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 29.3g 10%
      • Błonnik 2.8g 12%
      • Cukry 1.5g
    • Białko 6.3g 13%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *