Ciasto bananowe
Ilość porcji
10
porcjiCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
40
minutKalorie
226,4
kcalSkładniki
Płatki owsiane – 1,5 szklanki
Mąka pszenna – 50 g
Banany (najlepiej dojrzałe) – 4 szt.
Jajka – 2 szt.
Migdały – 50 g
Proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
Erytrol – 3 łyżki
Czekolada gorzka 70% – 50 g
Olej rzepakowy – 3 łyżki
Przygotowanie
- Płatki owsiane i migdały zmielić na mąkę. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia, całość wymieszać.
- Jajka ubić na puszystą pianę ze słodzikiem i szczyptą soli, na koniec dodać olej.
- Banany rozgnieść widelcem i dodać do piany z jajek.
- Mieszając mikserem na wolnych obrotach dodawać mąki. Miksować do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Do powstałej masy dodać pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę.
- Piec w keksówce około 35-40 min w 170 st.
Notatki
- Całość 2264 kcal W 293,3 g/ T 101,6 g/ B 63,2 g
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 10
Wielkość porcji96.7g
Kalorie226.4
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
10.2g
16%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
29.3g
10%
- Błonnik 2.8g 12%
- Cukry 1.5g
- Białko 6.3g 13%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.