Dieta w insulinooporności – indeks, a ładunek glikemiczny

W krajach rozwiniętych odsetek ludzi cierpiących na insulinooporność cały czas rośnie. Czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, również nieodpowiednie wybory żywieniowe przyczyniają się do rozszerzania skali problemu.

Jak więc uniknąć zachorowania lub co zrobić kiedy już cierpimy na insulinooporność, a nie chcemy zachorować na cukrzycę typu II? Co jeść gdy wiemy, że mamy predyspozycje genetyczne?

Insulinooporność, a dieta

Przy diecie w insulinooporności bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na spożywane węglowodany, zarówno ich ilości, jak i i rodzaju.

Istotne jest również kierowanie się w wyborze produktów indeksem glikemicznym oraz ładunkiem glikemicznym.

Jaka jest różnica między indeksem glikemicznym, a ładunkiem?

Indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny IG – jest to wskaźnik informujący nas jak zmienia się poziom cukru we krwi  w ciągu dwóch godzin po spożyciu pokarmu, który zawiera 50 g węglowodanów przyswajalnych Nie bierzemy pod uwagę białka oraz tłuszczów ponieważ mają 0 IG.

Skala IG znajduje się w zakresie od 0 do 100. To glukoza jest punktem odniesienia dla wszystkich produktów.

  • <50 IG – niski indeks glikemiczny
  • 50-70 IG – średni indeks glikemiczny
  • Powyżej 70 – wysoki glikemiczny

Indeks glikemiczny nie jest wskaźnikiem bez wad. Należy brać pod uwagę pewną dozę błędu, która może występować przy posługiwaniu się nim. Poprzez to, że wiele z badań wykazało nieścisłości w posiłkowaniu się indeksem glikemicznym, np. pewne grupy badanych reagowały w inny sposób niż grupa kontrolna biorąca udział w opracowywaniu tabeli indeksu glikemicznego, to wskaźnik ten stracił na wiarygodności. Obecnie specjaliści w dużej mierze używają również ładunku glikemicznego.

Należy również pamietać, iż indeks glikemiczny ulega zmianie w zależności od m.in.:

  • Stopnia rozdrobnienia produktu
  • Stopnia dojrzałości oraz przetworzenia
  • Temperatury posiłku
  • Ilości błonnika
  • W zależności od połączenia z innymi produktami (produkty białkowe i tłuszczowe)

Ładunek glikemiczny (ŁG)

Ładunek glikemiczny jest to wskaźnik, który określa w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową.

Jest dokładniejszy niż indeks glikemiczny, ponieważ uwzględnia nie tylko rodzaj węglowodanów i szybkość ich wchłaniania, ale również ilość węglowodanów zawartą w porcji produktu. Dlatego też posługując się ładunkiem glikemicznym możemy otrzymać wynik pokazujący, że zjedzenie produktu o wysokim IG, który zawiera mało węglowodanów, daje podobny efekt jak zjedzenie produktu o niskim IG, zawierającego dużo węglowodanów.

Dobrym przykładem dla zobrazowania tej sytuacji jest porównanie arbuza i czekolady mlecznej. Arbuz posiada wysoki indeks glikemiczny 72, a czekolada niski 49 z powodu zawartego tłuszczu, który powoduje spowolnienie wchłaniania cukru z pożywienia. Oczywiste jest to, że węglowodany pochodzące z czekolady są to cukry proste, które powinny zostać ograniczone w zdrowej diecie.

Arbuz natomiast rzeczywiście obfituje w łatwo przyswajalne cukry, ale aby dostarczyć ich w ilości 50 g należałoby zjeść ok 1 kg tego owocu, co wydaje się awykonalne. W tym przypadku istotna jest ilość węglowodanów w danej porcji produktu. Zobaczmy ile gramów węglowodanów znajduje się w 100 g każdego produktu, a więc jest to 7 g na 100 g arbuza, a 57 g na 100 g czekolady. Oceniając po samym indeksie glikemicznym moglibyśmy sądzić, że lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie czekolady. Jaka jest, więc prawda?

Jak obliczyć ładunek glikemiczny?

Wzór: Ładunek glikemiczny = ilość węglowodanów przyswajalnych na porcję produktu x indeks glikemiczny produktu/100

Wyniki:

  • <10 o niskim ładunku glikemicznym
  • 10-20 o średnim ładunku glikemicznym
  • >20 o wysokim ładunku glikemicznym

Co więc wybrać, arbuza czy czekoladę?

Arbuz ŁG dla 100 g = 7 x 72/100

ŁG = 5

Czekolada dla 100 g = 57 x 49/100

ŁG = 28

A więc widzimy, że arbuz na 100 g produktu ma ładunek glikemiczny 5, więc jest on niski, a czekolada aż 28, jej ładunek glikemiczny jest wysoki. Warto zwracać na to uwagę, aby nie popełnić pewnych błędów przy komponowaniu zdrowej diety w insulinooporności.

Uwaga: Pamiętaj, aby przed podstawieniem do wzoru wyliczyć ilość węglowodanów przyswajalnych w danej porcji, którą spożywasz. W naszym przypadku było to 100 g, ale może to być 150 g, 50 g czy 400 g (dla 50 g arbuza będzie to wartość 3,5 g węglowodanów, a dla czekolady 28,5).

Czy należy, więc całkowicie odrzucić posiłkowanie się indeksem glikemicznym?

Oczywiście, że nie, należy jednak mieć na uwadze jego wady, które mogą wprowadzać nas w błąd.

Dieta w insulinooporności

Ocena posta:

Ilość ocen:

Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

Jeżeli spodobał Ci się ten post...

Sprawdź też nasze media społecznościowe!

Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

Pomóż nam to poprawić!

Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

2 Comments
  1. Beata

    Czy mogę kopic wykaz ładunku glikemicznego produktów.
    Przeczytałam tutaj dobry przykład z arbuzem i poszukuję więcej takich przykładzie by móc komponować wegetariańskie posiłki.
    Z szacunkiem i świątecznym pozdrowieniem.
    Beata

    1. Pani Beato już niedługo (przed Świętami Bożego Narodzenia) odbędzie się premiera ebooka “Świadoma insulinooporność”. Znajdzie tam Pani między innymi wykaz produktów o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym oraz wiele innych przydatnych porad, które pozwolą wprowadzić odpowiednie zmiany w żywieniu w przypadku zaburzenia jakim jest właśnie insulinooporność. Warto więc odwiedzać naszą stronę lub obserwować nasz profil na fb, gdzie na bieżąco pojawiają się informacje o nowościach :).

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *