W krajach rozwiniętych odsetek ludzi cierpiących na insulinooporność cały czas rośnie. Czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, również nieodpowiednie wybory żywieniowe przyczyniają się do rozszerzania skali problemu.
Jak więc uniknąć zachorowania lub co zrobić kiedy już cierpimy na insulinooporność, a nie chcemy zachorować na cukrzycę typu II? Co jeść gdy wiemy, że mamy predyspozycje genetyczne?
Insulinooporność, a dieta
Przy diecie w insulinooporności bardzo ważne jest zwrócenie uwagi na spożywane węglowodany, zarówno ich ilości, jak i i rodzaju.
Istotne jest również kierowanie się w wyborze produktów indeksem glikemicznym oraz ładunkiem glikemicznym.
Jaka jest różnica między indeksem glikemicznym, a ładunkiem?
Indeks glikemiczny
Indeks glikemiczny IG – jest to wskaźnik informujący nas jak zmienia się poziom cukru we krwi w ciągu dwóch godzin po spożyciu pokarmu, który zawiera 50 g węglowodanów przyswajalnych Nie bierzemy pod uwagę białka oraz tłuszczów ponieważ mają 0 IG.
Skala IG znajduje się w zakresie od 0 do 100. To glukoza jest punktem odniesienia dla wszystkich produktów.
- <50 IG – niski indeks glikemiczny
- 50-70 IG – średni indeks glikemiczny
- Powyżej 70 – wysoki glikemiczny
Indeks glikemiczny nie jest wskaźnikiem bez wad. Należy brać pod uwagę pewną dozę błędu, która może występować przy posługiwaniu się nim. Poprzez to, że wiele z badań wykazało nieścisłości w posiłkowaniu się indeksem glikemicznym, np. pewne grupy badanych reagowały w inny sposób niż grupa kontrolna biorąca udział w opracowywaniu tabeli indeksu glikemicznego, to wskaźnik ten stracił na wiarygodności. Obecnie specjaliści w dużej mierze używają również ładunku glikemicznego.
Należy również pamietać, iż indeks glikemiczny ulega zmianie w zależności od m.in.:
- Stopnia rozdrobnienia produktu
- Stopnia dojrzałości oraz przetworzenia
- Temperatury posiłku
- Ilości błonnika
- W zależności od połączenia z innymi produktami (produkty białkowe i tłuszczowe)
Ładunek glikemiczny (ŁG)
Ładunek glikemiczny jest to wskaźnik, który określa w jaki sposób dany posiłek wpłynie na glikemię poposiłkową.
Jest dokładniejszy niż indeks glikemiczny, ponieważ uwzględnia nie tylko rodzaj węglowodanów i szybkość ich wchłaniania, ale również ilość węglowodanów zawartą w porcji produktu. Dlatego też posługując się ładunkiem glikemicznym możemy otrzymać wynik pokazujący, że zjedzenie produktu o wysokim IG, który zawiera mało węglowodanów, daje podobny efekt jak zjedzenie produktu o niskim IG, zawierającego dużo węglowodanów.
Dobrym przykładem dla zobrazowania tej sytuacji jest porównanie arbuza i czekolady mlecznej. Arbuz posiada wysoki indeks glikemiczny 72, a czekolada niski 49 z powodu zawartego tłuszczu, który powoduje spowolnienie wchłaniania cukru z pożywienia. Oczywiste jest to, że węglowodany pochodzące z czekolady są to cukry proste, które powinny zostać ograniczone w zdrowej diecie.
Arbuz natomiast rzeczywiście obfituje w łatwo przyswajalne cukry, ale aby dostarczyć ich w ilości 50 g należałoby zjeść ok 1 kg tego owocu, co wydaje się awykonalne. W tym przypadku istotna jest ilość węglowodanów w danej porcji produktu. Zobaczmy ile gramów węglowodanów znajduje się w 100 g każdego produktu, a więc jest to 7 g na 100 g arbuza, a 57 g na 100 g czekolady. Oceniając po samym indeksie glikemicznym moglibyśmy sądzić, że lepszym rozwiązaniem jest zjedzenie czekolady. Jaka jest, więc prawda?
Jak obliczyć ładunek glikemiczny?
Wzór: Ładunek glikemiczny = ilość węglowodanów przyswajalnych na porcję produktu x indeks glikemiczny produktu/100
Wyniki:
- <10 o niskim ładunku glikemicznym
- 10-20 o średnim ładunku glikemicznym
- >20 o wysokim ładunku glikemicznym
Co więc wybrać, arbuza czy czekoladę?
Arbuz ŁG dla 100 g = 7 x 72/100
ŁG = 5
Czekolada dla 100 g = 57 x 49/100
ŁG = 28
A więc widzimy, że arbuz na 100 g produktu ma ładunek glikemiczny 5, więc jest on niski, a czekolada aż 28, jej ładunek glikemiczny jest wysoki. Warto zwracać na to uwagę, aby nie popełnić pewnych błędów przy komponowaniu zdrowej diety w insulinooporności.
Uwaga: Pamiętaj, aby przed podstawieniem do wzoru wyliczyć ilość węglowodanów przyswajalnych w danej porcji, którą spożywasz. W naszym przypadku było to 100 g, ale może to być 150 g, 50 g czy 400 g (dla 50 g arbuza będzie to wartość 3,5 g węglowodanów, a dla czekolady 28,5).
Czy należy, więc całkowicie odrzucić posiłkowanie się indeksem glikemicznym?
Oczywiście, że nie, należy jednak mieć na uwadze jego wady, które mogą wprowadzać nas w błąd.
Czy mogę kopic wykaz ładunku glikemicznego produktów.
Przeczytałam tutaj dobry przykład z arbuzem i poszukuję więcej takich przykładzie by móc komponować wegetariańskie posiłki.
Z szacunkiem i świątecznym pozdrowieniem.
Beata
Pani Beato już niedługo (przed Świętami Bożego Narodzenia) odbędzie się premiera ebooka “Świadoma insulinooporność”. Znajdzie tam Pani między innymi wykaz produktów o niskim, średnim i wysokim indeksie glikemicznym oraz wiele innych przydatnych porad, które pozwolą wprowadzić odpowiednie zmiany w żywieniu w przypadku zaburzenia jakim jest właśnie insulinooporność. Warto więc odwiedzać naszą stronę lub obserwować nasz profil na fb, gdzie na bieżąco pojawiają się informacje o nowościach :).