Insulinooporność jest stanem zaburzonej gospodarki węglowodanowej. Stan ten pogłębia się poprzez niedobór insuliny w komórkach oraz jej nadmiar w krwioobiegu. Insulinooporność często występuje na kilka lat przed ujawnieniem się cukrzycy typu 2. Okres ten charakteryzuje się zmniejszoną wrażliwością tkanek na insulinę, zauważalna jest również osłabiona czynność wytwarzających insulinę komórek beta w trzustce.
Jakie suplementy wziąć pod uwagę mając insulinooporność?
Inozytol
Badania wykazują, że inozytol zwiększa wrażliwość komórek na insulinę. Niektóre z nich potwierdziły również, że jest w stanie zmniejszyć insulinooporność o 70% u kobiet po menopauzie oraz z zespołem metabolicznym. Posiada korzystny wpływ na parametry glikemiczne pacjentów chorujących na cukrzycę typy 2, powodując zmniejszenie glukozy oraz hemoglobiny glikowanej (HbA1c). Stosowanie suplementacji inozytolu nie wywołuje działań niepożądanych.
Kurkumina
Jest związkiem bioaktywnym, który został wyizolowany z kurkumy. Oddziaływuje korzystnie na organizm w przypadku nietolerancji glukozy oraz insuliny. Kurkumina jest ogólnie dostępna pod postacią suplementów diety (kapsułki, płyny) bardzo często z dodatkiem piperyny, która przyczynia się do jej lepszego wchłaniania. Lecznicza dawka kurkuminy to 0,5- 3 g dziennie.
Kwas alfa-liponowy (ALA)
Badania wykazują, że ALA może być skuteczny w leczeniu cukrzycy typu 2 oraz insulinooporności, zespołu metabolicznego, otyłości, chorób naczyniowych tj. stany zapalne, a także nadciśnienie tętnicze.
Kwas alfa-liponowy działa antyoksydacyjnie i hipoglikemicznie. Korzystny wpływ ALA w przypadku insulinooporności polega na zapobieganiu gromadzenia się kwasów tłuszczowych, które zmniejszają wrażliwość komórek na insulinę. U osób cierpiących na cukrzycę typu 2 powoduje wzrost wrażliwości na insulinę, ponieważ ogranicza uszkodzenia komórek beta w trzustce, wspomaga działanie insuliny, a także zapobiega insulinooporności. Ponadto jego dostarczenie do organizmu może prowadzić do obniżenia poziomu glukozy na czczo oraz hemoglobiny glikowanej. Badania wskazują także, że łagodzi objawy polineuropatii cukrzycowej, która prowadzi do uszkodzenia nerwów.
Witamina D
Badania wskazują, że witamina D poprzez to, iż uczestniczy w aktywacji licznych mechanizmów powiązanych ze szlakami insuliny (szlak transdukcji insuliny), czyli szlakiem biochemicznym poprzez, który insulina zwiększa przyswajanie glukozy zarówno przez komórki tłuszczowe, jak i mięśniowe – wpływa na ograniczenie syntezy glukozy w wątrobie, przez co bierze udział w utrzymaniu homeostazy glukozy.
Witamina D wpływa również na utrzymanie odpowiedniego stężenia jonów wapnia oraz reaktywnych form tlenu w komórkach beta trzustki, a także w komórkach, które wykazują reakcję na insulinę. Niedobór właśnie witaminy D, a także zwiększony stres oksydacyjny jest często skorelowany z występowaniem zarówno cukrzycy typu 2, jak i insulinooporności. Badania pokazują, iż suplementacja witaminą D przyczynia się do zwiększenia wrażliwości komórek na insulinę oraz poprawy parametrów glikemii.
Berberyna
Badania wykazują, iż suplementacja berberyną może wpłynąć korzystnie na wiele parametrów powiązanych z gospodarką węglowodanową np. stężenie glukozy we krwi na czczo i po posiłku oraz hemoglobiny glikowanej. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat działania berberyny zapraszamy do artykułu „Berberyna – wpływ na insulinooporność oraz inne aspekty zdrowia”.
Chrom
Preparaty chromu często stosowane są przez osoby chorujące na cukrzycę typu 2 ze względu na to, że reguluje on glikemię poprzez wpływ na aktywację receptorów insulinowych. Chrom przyczynia się do jej obniżenia u osób z upośledzoną tolerancją glukozy. Niedobór chromu ma również wpływ na zaburzenia gospodarki węglowodanowej, skutkuje on wystąpieniem nietolerancji glukozy, pogłębieniem hiperglikemii na czczo i zwiększeniem stężenia insuliny we krwi, dlatego tak istotne jest wykonanie badań w celu wykluczenia niedoboru tego pierwiastka.
Kwasy omega-3
Kwasy omega-3 (EPA i DHA) odgrywają znaczną rolę w leczeniu insulinooporności, a co za tym idzie zapobieganiu cukrzycy typu 2. Ich spożycie wpływa zarówno na poprawę profilu lipidowego, jak i na zmniejszenie insulinooporności.
Suplementacja w insulinooporności podsumowanie
Związek | Dzienna dawka |
---|---|
Kwasy omega – 3 (EPA-DHA) | 700-1000 mg przez cały rok |
Mio-inozytol | 2-4 g |
Witamina D | 2000-4000 IU lub więcej w zależności od stopnia niedoboru (należy wykonać badania krwi) |
Kurkumina | 0,5-3 g |
Chrom | 24-35 µg, jeśli występują niedobory, przyswajanie chromu zwiększa witamina C oraz niacyna, dlatego też zaleca się ich jednoczesne stosowanie |
Berberyna | 0,6-1,8 g |
Kwas alfa-liponowy (ALA) | 100-200 g, ALA ma działanie hipoglikujące dlatego ostrożność w stosowaniu powinni zachować cukrzycy oraz osoby przyjmujące leki hipoglikemizujace |
Pamiętaj, aby wybrać odpowiednią dla siebie suplementację najlepiej na podstawie badań laboratoryjnych. Nie zażywaj wszystkich suplementów jednocześnie.
Diety w insulinooporności
-
Produkt w promocjiDieta cholesterolowa i w insulinooporności wiosna/lato – 14 dniPierwotna cena wynosiła: 80.00zł.40.00złAktualna cena wynosi: 40.00zł.
-
Produkt w promocjiDieta IO jesień/zima i ebook „Świadoma insulinooporność”Pierwotna cena wynosiła: 140.00zł.48.00złAktualna cena wynosi: 48.00zł.
-
Produkt w promocjiDieta w IO Jesień/Zima – 14 dniPierwotna cena wynosiła: 80.00zł.45.00złAktualna cena wynosi: 45.00zł.
Bardzo dziękuję za artykuł o suplementach w insulinoopornosci.