Deser wiśniowy z jogurtem
Ilość porcji
2
porcjeCzas przygotowania
15
minutCzas chłodzenia
2
godzinyKalorie
150
kcalSkładniki
Wiśnie mrożone – 150 g
Jogurt naturalny – 100 g
Żelatyna – 15 g
Woda – 100 ml
Erytrol – 30 g
- Dodatek: jogurt z odżywką białkową
Odżywka białkowa – 20 g
Jogurt – 100 g
Przygotowanie
- Wiśnie rozmrozić i zblendować z erytrolem.
- Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić przez kilka minut aż napęcznieje.
- Następnie roztopić napęczniałą żelatynę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (kilka sekund podgrzewania).
- Do rozpuszczonej żelatyny dodać stopniowo 2 łyżki zblendowanych owoców i wymieszać.
- Dodać żelatynę połączoną z owocami do reszty masy owocowej (zapobieganie powstawaniu grudek).
- Do 100 g jogurtu naturalnego dodać 2 łyżki owoców z żelatyną, wymieszać.
- Jogurt z dodatkiem owoców dodać stopniowo do reszty masy owocowej z żelatyną.
- Rozłożyć do pucharków, miseczek lub foremek silikonowych.
- Wstawić do lodówki na 1-2 h. Podawać z jogurtem z dodatkiem odżywki białkowej.
Notatki
- W tabeli znajdują się wartości odżywcze dla porcji deseru wiśniowego z jogurtem i odżywką białkową.
- Deser bez jogurtu z odżywką białkową (ilość na 2 porcje): 185 kcal/ W: 51,1 g/ B: 18,3 g/ T: 2,6 g
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 1
Wielkość porcji205g
Kalorie150
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
2.4g
4%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
28.6g
10%
- Błonnik 0.75g 3%
- Białko 17.85g 36%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.