Deser wiśniowy z jogurtem

Deser wiśniowy z jogurtem

Ilość porcji

2

porcje
Czas przygotowania

15

minut
Czas chłodzenia

2

godziny 
Kalorie

150

kcal

Składniki

  • Wiśnie mrożone – 150 g

  • Jogurt naturalny – 100 g

  • Żelatyna – 15 g

  • Woda – 100 ml

  • Erytrol – 30 g

  • Dodatek: jogurt z odżywką białkową
  • Odżywka białkowa – 20 g

  • Jogurt – 100 g

Przygotowanie

  • Wiśnie rozmrozić i zblendować z erytrolem.
  • Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić przez kilka minut aż napęcznieje.
  • Następnie roztopić napęczniałą żelatynę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce (kilka sekund podgrzewania).
  • Do rozpuszczonej żelatyny dodać stopniowo 2 łyżki zblendowanych owoców i wymieszać.
  • Dodać żelatynę połączoną z owocami do reszty masy owocowej (zapobieganie powstawaniu grudek).
  • Do 100 g jogurtu naturalnego dodać 2 łyżki owoców z żelatyną, wymieszać.
  • Jogurt z dodatkiem owoców dodać stopniowo do reszty masy owocowej z żelatyną.
  • Rozłożyć do pucharków, miseczek lub foremek silikonowych.
  • Wstawić do lodówki na 1-2 h. Podawać z jogurtem z dodatkiem odżywki białkowej.

Notatki

  • W tabeli znajdują się wartości odżywcze dla porcji deseru wiśniowego z jogurtem i odżywką białkową.
  • Deser bez jogurtu z odżywką białkową (ilość na 2 porcje): 185 kcal/ W: 51,1 g/ B: 18,3 g/ T: 2,6 g

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 1

Wielkość porcji205g


Kalorie150

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 2.4g 4%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 28.6g 10%
      • Błonnik 0.75g 3%
    • Białko 17.85g 36%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *