PCOS z czym to się je?
- By Fortis Lab
- 29 marca, 2021
- PCOS, Zdrowie
Zespół policystycznych jajników jest bardzo powszechną chorobą dotykającą aż 20% kobiet w wieku rozrodczym. Tak ogromne rozpowszechnienie PCOS powoduje, iż kobiety szukają pomocy nie tylko w metodach farmakologicznych, ale także zmieniają swój styl życia, przykładając ogromną wagę do diety. Co, więc jeść? Czego unikać?
Produkty | Szczególnie zalecane | Zalecane | Owoce | borówki, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, wiśnie, grejpfrut, pomarańcza, kokos, granat, oliwki | wszystkie owoce świeże z wyjątkiem tych z wysokim IG (banany, winogrona, mango) |
---|---|---|---|
Warzywa | rukola, szpinak, roszponka, awokado, brokuł, kalafior, karczoch, jarmuż | wszystkie warzywa z wyjątkiem gotowanych o wysokim IG (marchew, buraki, ziemniaki) | |
Nasiona roślin strączkowych | soczewica, ciecierzyca, tofu, fasola | korzystne spożywania białka roślinnego | |
Pełnoziarniste produkty zbożowe | bulgur, quinoa, brązowy ryż, płatki owsiane, kasza gryczana | produkty wysokobłonnikowe stabilizują poziom glukozy, obniżają LDL | |
Tłuszcze | oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, olej lniany | oleje bogate w omega-3 i ubogie w omega -6 (w nadmiarze działa prozapalnie) | |
Mięso | drób, indyk | chude mięso, organiczne, ze sprawdzonego źródła | |
Ryby i owoce morza | łosoś, makrela, tuńczyk, dorsz, krewetki, węgorz, śledź | ryby tłuste | |
Nabiał | - | pełnotłuste produkty mleczne (unikać produktów odtłuszczonych) | |
Przyprawy | cynamon, kurkuma, mięta, rumianek, zielona herbata, lukrecja, ostropest plamisty, majeranek, niepokalanek mnisi, imbir | zioła o działaniu endokrynnym, hipoglikemicznym oraz hipolipemicznym | |
Nasiona i orzechy | orzechy włoskie, brazylijskie, migdały, pekan | orzechy bogate w kwasy omega-3 oraz prekursor kwasów omega 3 PUFA | |
Produkty | Szczególnie zalecane | Zalecane | Owoce | borówki, maliny, truskawki, jagody, jeżyny, wiśnie, grejpfrut, pomarańcza, kokos, granat, oliwki | wszystkie owoce świeże z wyjątkiem tych z wysokim IG (banany, winogrona, mango) |
---|---|---|---|
Warzywa | rukola, szpinak, roszponka, awokado, brokuł, kalafior, karczoch, jarmuż | wszystkie warzywa z wyjątkiem gotowanych o wysokim IG (marchew, buraki, ziemniaki) | |
Nasiona roślin strączkowych | soczewica, ciecierzyca, tofu, fasola | korzystne spożywania białka roślinnego | |
Pełnoziarniste produkty zbożowe | bulgur, quinoa, brązowy ryż, płatki owsiane, kasza gryczana | produkty wysokobłonnikowe stabilizują poziom glukozy, obniżają LDL | |
Tłuszcze | oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, olej lniany | oleje bogate w omega-3 i ubogie w omega -6 (w nadmiarze działa prozapalnie) | |
Mięso | drób, indyk | chude mięso, organiczne, ze sprawdzonego źródła | |
Ryby i owoce morza | łosoś, makrela, tuńczyk, dorsz, krewetki, węgorz, śledź | ryby tłuste | |
Nabiał | - | pełnotłuste produkty mleczne (unikać produktów odtłuszczonych) | |
Przyprawy | cynamon, kurkuma, mięta, rumianek, zielona herbata, lukrecja, ostropest plamisty, majeranek, niepokalanek mnisi, imbir | zioła o działaniu endokrynnym, hipoglikemicznym oraz hipolipemicznym | |
Nasiona i orzechy | orzechy włoskie, brazylijskie, migdały, pekan | orzechy bogate w kwasy omega-3 oraz prekursor kwasów omega 3 PUFA | |
Zrzuć zbędne kilogramy
Otyłość stwierdza się u 50% kobiet, które chorują na PCOS. Jest to głównie otyłość wisceralna brzuszna (podwyższony wskaźnik WHR). Otyłość brzuszna (trzewna) ma bardzo duży wpływ na płodność kobiet poprzez oddziaływanie tkanki tłuszczowej na hormony płciowe.
Spożywaj produkty o niskim IG (indeks glikemiczny)
Poziom glukozy we krwi w największej mierze jest podnoszony poprzez spożycie węglowodanów. Węglowodany o wysokim IG tj. białe pieczywo, słodycze, cukier, słodzone napoje, powodują zaburzenia hormonów odpowiedzialnych za płodność. Po spożywaniu dużej ilości produktów o wysokim IG zaczynają dominować głównie hormony androgenowe. Dlatego też dieta powinna składać się z węglowodanów złożonych, nisko przetworzonych, zawierających duże ilości błonnika.
Spożywaj głównie białko roślinne
Jako źródło białka stosuj jednak również ryby, jaja oraz chude mięso ze sprawdzonego źródła. Jeśli nie ma potrzeby całkowitego wykluczenia nabiału, zrezygnuj z produktów odtłuszczonych.
Uwzględnij w jadłospisie oleje, ryby, orzechy bogate w kwasy omega-3
tj. orzechy włoskie, brazylijskie, migdały, olej z wiesiołka, oliwę z oliwek, olej lniany, łososia, makrelę, halibuta, dorsza, flądrę.
Dieta powinna łagodzić procesy zapalne w organizmie
dlatego też należy spożywać produkty o ograniczonej ilości kwasów omega-6.
Jadłospis musi zawierać warzywa i owoce bogate w antyutleniacze
borówki, jagody, maliny, wiśnie, granaty.
Pij wodę
która pomaga w kontroli masy ciała oraz stabilizacji stężenia glukozy we krwi (przynajmniej 1,5 l wody dziennie).
Dieta powinna być bogata w witaminy z grupy B, witaminę D.
Włącz do codziennego życia aktywność fizyczną
Każdego dnia przeznacz na nią przynajmniej pół godziny. Wspomoże to walkę z insulinoopornością, poprzez uwrażliwienie tkanek na insulinę.
Zrzuć zbędne kilogramy
Otyłość stwierdza się u 50% kobiet, które chorują na PCOS. Jest to głównie otyłość wisceralna brzuszna (podwyższony wskaźnik WHR). Otyłość brzuszna (trzewna) ma bardzo duży wpływ na płodność kobiet poprzez oddziaływanie tkanki tłuszczowej na hormony płciowe.
Spożywaj produkty o niskim IG (indeks glikemiczny)
Poziom glukozy we krwi w największej mierze jest podnoszony poprzez spożycie węglowodanów. Węglowodany o wysokim IG tj. białe pieczywo, słodycze, cukier, słodzone napoje, powodują zaburzenia hormonów odpowiedzialnych za płodność. Po spożywaniu dużej ilości produktów o wysokim IG zaczynają dominować głównie hormony androgenowe. Dlatego też dieta powinna składać się z węglowodanów złożonych, nisko przetworzonych, zawierających duże ilości błonnika.
Spożywaj głównie białko roślinne
Jako źródło białka stosuj jednak również ryby, jaja oraz chude mięso ze sprawdzonego źródła. Jeśli nie ma potrzeby całkowitego wykluczenia nabiału, zrezygnuj z produktów odtłuszczonych.
Uwzględnij w jadłospisie oleje, ryby, orzechy bogate w kwasy omega-3
tj. orzechy włoskie, brazylijskie, migdały, olej z wiesiołka, oliwę z oliwek, olej lniany, łososia, makrelę, halibuta, dorsza, flądrę.
Dieta powinna łagodzić procesy zapalne w organizmie
dlatego też należy spożywać produkty o ograniczonej ilości kwasów omega-6.
Jadłospis musi zawierać warzywa i owoce bogate w antyutleniacze
borówki, jagody, maliny, wiśnie, granaty.
Pij wodę
która pomaga w kontroli masy ciała oraz stabilizacji stężenia glukozy we krwi (przynajmniej 1,5 l wody dziennie).
Dieta powinna być bogata w witaminy z grupy B, witaminę D.
Włącz do codziennego życia aktywność fizyczną
Każdego dnia przeznacz na nią przynajmniej pół godziny. Wspomoże to walkę z insulinoopornością, poprzez uwrażliwienie tkanek na insulinę.