Fit ciasto marchewkowe

Fit ciasto marchewkowe

Ilość porcji

12

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

40

minut
Kalorie

330

kcal

Składniki

  • Suche składniki
  • Mąka migdałowa – 120 g

  • Mąka ryżowa – 90 g

  • Mąka ziemniaczana – 55 g

  • Mąka owsiana – 40 g

  • Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka

  • Cynamon – 1 łyżeczka

  • Ksylitol – 1 łyżka

  • Wiórki kokosowe – 40 g

  • Składniki do mokrej masy
  • Marchew – 230 g

  • Mus jabłko z bananem (bez cukru) – 125 g

  • Jajko – 1 szt.

  • Ksylitol – 1 łyżka

  • Składniki na pianę
  • Białka jaj – 3 szt.

  • Olej kokosowy – 80 g

  • Ksylitol – 5 łyżki

  • Aromat waniliowy – do smaku

  • Składniki na krem
  • Mascarpone – 250 g

  • Erytrytol – 1 łyżka

  • Orzechy włoskie – 1 garść

Przygotowanie

  • Składniki do mokrej masy
  • Marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać z jajkiem, łyżką ksylitolu i musem jabłkowo-bananowym. Odstawić do użycia później.
  • Suche składniki
  • Przy braku mąki migdałowej, należy zmielić migdały.
  • Powstałą mąkę migdałową połączyć z mąką ryżową, owsianą, ziemniaczaną, cynamonem, sodą oraz szczyptą soli, a także wiórkami kokosowymi.
  • Wszystkie składniki wymieszać.
  • Składniki na pianę
  • Ubić 3 białka na sztywną pianę. Gdy piana jest już sztywna dodawać powoli 5 łyżek ksylitolu – ciągle ubijając.
  • Do ubitej piany połączonej z ksylitolem stopniowo dodawać rozpuszczony, ostudzony olej kokosowy oraz aromat waniliowy.
  • Ubijać dalej aż do uzyskania jednolistej gładkiej masy.
  • Połączenie składników
  • Do ubitej piany z ksylitolem i olejem, dodać wcześniej przygotowaną masę z marchwi, ksylitolu, jajka i musu jabłkowo-bananowego. Całość wymieszać.
  • Przygotowaną masę, wymieszać z suchymi składnikami (mąkami, sodą, solą i wiórkami kokosowymi).
  • Do całości dodać 5 łyżek mleka i ponownie wymieszać.
  • Pieczenie
  • Piekarnik góra i dół 175 st.
  • Tortownicę nasmarować cienką warstwą oleju kokosowego (wymiary od 24 do 28 cm).
  • Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
  • Piec przez ok. 35 min przy brytfannie 28 cm, przy mniejszej formie czas pieczenia może wydłużyć się do 45 min.
  • Krem
  • Mascarpone zmiksować z erytrytolem.
  • Całe ciasto
  • Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć połową przygotowanego kremu, drugą połową kremu posmarować górę ciasta.
  • Całość udekorować posiekanymi orzechami włoskimi.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 12

Wielkość porcji110g


Kalorie330

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 25g 39%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 22g 8%
      • Błonnik 4g 16%
      • Cukry 2g
    • Białko 7g 15%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      1 Comments

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *