Fit ciasto marchewkowe
Ilość porcji
12
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas gotowania
40
minutKalorie
330
kcalSkładniki
- Suche składniki
Mąka migdałowa – 120 g
Mąka ryżowa – 90 g
Mąka ziemniaczana – 55 g
Mąka owsiana – 40 g
Soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka
Cynamon – 1 łyżeczka
Ksylitol – 1 łyżka
Wiórki kokosowe – 40 g
- Składniki do mokrej masy
Marchew – 230 g
Mus jabłko z bananem (bez cukru) – 125 g
Jajko – 1 szt.
Ksylitol – 1 łyżka
- Składniki na pianę
Białka jaj – 3 szt.
Olej kokosowy – 80 g
Ksylitol – 5 łyżki
Aromat waniliowy – do smaku
- Składniki na krem
Mascarpone – 250 g
Erytrytol – 1 łyżka
Orzechy włoskie – 1 garść
Przygotowanie
- Składniki do mokrej masy
- Marchew zetrzeć na tarce. Wymieszać z jajkiem, łyżką ksylitolu i musem jabłkowo-bananowym. Odstawić do użycia później.
- Suche składniki
- Przy braku mąki migdałowej, należy zmielić migdały.
- Powstałą mąkę migdałową połączyć z mąką ryżową, owsianą, ziemniaczaną, cynamonem, sodą oraz szczyptą soli, a także wiórkami kokosowymi.
- Wszystkie składniki wymieszać.
- Składniki na pianę
- Ubić 3 białka na sztywną pianę. Gdy piana jest już sztywna dodawać powoli 5 łyżek ksylitolu – ciągle ubijając.
- Do ubitej piany połączonej z ksylitolem stopniowo dodawać rozpuszczony, ostudzony olej kokosowy oraz aromat waniliowy.
- Ubijać dalej aż do uzyskania jednolistej gładkiej masy.
- Połączenie składników
- Do ubitej piany z ksylitolem i olejem, dodać wcześniej przygotowaną masę z marchwi, ksylitolu, jajka i musu jabłkowo-bananowego. Całość wymieszać.
- Przygotowaną masę, wymieszać z suchymi składnikami (mąkami, sodą, solą i wiórkami kokosowymi).
- Do całości dodać 5 łyżek mleka i ponownie wymieszać.
- Pieczenie
- Piekarnik góra i dół 175 st.
- Tortownicę nasmarować cienką warstwą oleju kokosowego (wymiary od 24 do 28 cm).
- Gotową masę przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika.
- Piec przez ok. 35 min przy brytfannie 28 cm, przy mniejszej formie czas pieczenia może wydłużyć się do 45 min.
- Krem
- Mascarpone zmiksować z erytrytolem.
- Całe ciasto
- Ostudzone ciasto przekroić na pół i przełożyć połową przygotowanego kremu, drugą połową kremu posmarować górę ciasta.
- Całość udekorować posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 12
Wielkość porcji110g
Kalorie330
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
25g
39%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
22g
8%
- Błonnik 4g 16%
- Cukry 2g
- Białko 7g 15%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.
Dziś spróbuję, wygląda pysznie 😍