Naleśniki z mąki Teff (Miłka abisyńska)

Propozycja dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią lecz nie tylko – naleśniki z mąki Teff. Doskonały wybór zarówno na słodko, jak i wytrawnie w zależności od użytych składników.

Czym jest Miłka abisyńska?

Miłka abisyńska, znana także jako trawa abisyńska lub Teff, to gatunek afrykańskiego zboża, które jest szczególnie popularne w Etiopii i znane tam już od wielu wieków. Mieszkańcy Etiopii przetrwali dzięki temu zbożu w trudnych i zmieniających się warunkach. Teff jest bardzo wytrzymałe, a jego wymagania dotyczące gleby i wilgotności są minimalne. Nasiona tego zboża są bardzo trwałe i zachowują swoją jakość przez długi czas, nie jełczeją podczas przechowywania i nie są atakowane przez pasożyty. Dzięki temu Teff może być cennym źródłem żywności w czasie klęsk żywiołowych i głodu.

Z nieoczyszczonych ziaren miłki abisyńskiej otrzymuje się mąkę Teff, która zachwyca swoim bogactwem makro i mikroelementów.

Właściwości mąki Teff
  • bezglutenowa (zalecana przy nietolerancji glutenu i celiakii)
  • bogata w żelazo, magnez, wapń (zalecana przy niedokrwistości)
  • bogata w witaminy z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy (zalecana kobietą w ciąży i karmiącym piersią)
Zastosowanie mąki Teff
  • wypiek chleba na zakwasie
  • naleśniki
  • placki
  • zagęszczenie sosów i zup
  • ciasta
  • ciasteczka

Wypieki z mąką Teff charakteryzują się tym, że są bardziej puszyste i dłużej zachowują świeżość. Mąkę Teff warto jednak mieszać z innymi mąkami, lepiej pochłaniającymi wilgoć: pszenną, jęczmienną, gryczaną, ryżową albo kokosową.

Zachęcamy do wypróbowania mąki z miłki abisyńskiej, ze względu na jej walory smakowe, jak i właściwości zdrowotne.

Naleśniki z mąki Teff (Miłki abisyńskiej)

Ilość porcji

10

porcji
Czas przygotowania

5

minut
Czas gotowania

10

minut
Kalorie

47,6

kcal

Składniki

  • Mąka Teff – 60 g

  • Odżywka białkowa – 30 g

  • Jajko – 1 szt.

  • Olej rzepakowy – 1 łyżka

  • Woda gazowana – odpowiednia ilość, tak aby ciasto było płynne

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki wymieszać.
  • Uzyskane ciasto smażyć na suchej, gorącej patelni. Naleśniki muszą się zarumienić, aby móc je przerzucić na drugą stronę.
  • Podawać z ulubionymi dodatkami.

Notatki

  • 10 porcji naleśniczków usmażonych na małej patelni

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 10

Wielkość porcji40g


Kalorie47.6

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 1.7g 3%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 4g 2%
      • Błonnik 0.5g 2%
    • Białko 3.9g 8%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Dietetyczne bestsellery

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *