Omlet z gruszką i cynamonem

Omlet z gruszką i cynamonem

Ilość porcji

1

porcja
Czas przygotowania

5

minut
Czas gotowania

10

minut
Kalorie

320

kcal

Składniki

  • Mąka owsiana – 2,5 łyżki

  • Jajko – 1 szt.

  • Mleko 2% – 3 łyżki

  • Erytrol – 1 łyżka

  • Cynamon – 1/2 łyżeczki

  • Gruszka – 1/2 szt.

  • Olej rzepakowy – 1 łyżka

  • Sól – 1 szczypta

Przygotowanie

  • Oddzielić żółto od białka.
  • Żółtko wymieszać z mąką, mlekiem, erytrolem, cynamonem.
  • Gruszkę pokroić w kosteczkę.
  • Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
  • Dodawać powoli ubitą pianę do reszty masy, delikatnie mieszając.
  • Dodać gruszkę pokrojoną w kosteczkę i delikatnie wymieszać.
  • Powstałą masę wylać na patelnię z rozgrzanym olejem.
  • Smażyć do zarumienienia. Delikatnie obrócić na drugą stronę i również smażyć, aż omlet będzie rumiany.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 1

Wielkość porcji213g


Kalorie320

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 18.1g 28%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 35.1g 12%
      • Błonnik 5.3g 22%
      • Cukry 2.2g
    • Białko 12.5g 25%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *