Omlet z gruszką i cynamonem
Ilość porcji
1
porcjaCzas przygotowania
5
minutCzas gotowania
10
minutKalorie
320
kcalSkładniki
Mąka owsiana – 2,5 łyżki
Jajko – 1 szt.
Mleko 2% – 3 łyżki
Erytrol – 1 łyżka
Cynamon – 1/2 łyżeczki
Gruszka – 1/2 szt.
Olej rzepakowy – 1 łyżka
Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
- Oddzielić żółto od białka.
- Żółtko wymieszać z mąką, mlekiem, erytrolem, cynamonem.
- Gruszkę pokroić w kosteczkę.
- Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę.
- Dodawać powoli ubitą pianę do reszty masy, delikatnie mieszając.
- Dodać gruszkę pokrojoną w kosteczkę i delikatnie wymieszać.
- Powstałą masę wylać na patelnię z rozgrzanym olejem.
- Smażyć do zarumienienia. Delikatnie obrócić na drugą stronę i również smażyć, aż omlet będzie rumiany.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 1
Wielkość porcji213g
Kalorie320
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
18.1g
28%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
35.1g
12%
- Błonnik 5.3g 22%
- Cukry 2.2g
- Białko 12.5g 25%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.