Podpłomyk a’la włoska pizza

Podpłomyk a’la włoska pizza

Ilość porcji

4

porcje
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

10

minut
Kalorie

344

kcal

Składniki

  • Ciasto na podpłomyki
  • Mąka pszenna – 200 g

  • Woda (wrzątek) – 150 g

  • Sól -1/3 łyżeczki

  • Dodatki
  • Ser mozzarella – 120 g

  • Pomidor koktajlowy – 8 szt.

  • Szynka parmeńska – 8 plastrów

  • Bazylia – 1 garść

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

Przygotowanie

  • Do naczynia wsypać mąkę zmieszaną z solą, zalewać ją wrzątkiem, jednocześnie mieszając łyżką, aby się nie poparzyć.
  • Zagniatać ciasto łyżką, a następnie ręką gdy lekko ostygnie.
  • Ciasto podsypywać mąką aby było elastyczne lecz nie kleiste.
  • Elastyczne, jednolite ciasto pokroić na 4 równe części.
  • Każdą z części rozwałkować, aby utworzyć bardzo cieniutki (kilku milimetrowy) placek.
  • Rozwałkowane ciasto położyć na rozgrzanej, suchej patelni.
  • Piec po jednej stronie, aż do pojawienia się drobnych ciemnych pęcherzyków.
  • Po przewróceniu placka na drugą stronę, wcześniej opiekaną warstwę posypać serem oraz położyć pomidorki.
  • Piec placek na drugiej stronie do momentu powstania brązowych pęcherzyków oraz roztopienia się sera na wierzchu ciasta.
  • Gotowy placek zdejmujemy z patelni. Kładziemy na niego inne dodatki – szynkę parmeńską, bazylię i skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Wraz z upływem czasu placki stają się chrupiące.

Notatki

  • Kaloryczność podpłomyka zależy głównie od użytych dodatków.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 4

Wielkość porcji180g


Kalorie344

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 11.6g 18%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 37.8g 13%
      • Błonnik 1.4g 6%
    • Białko 21.8g 44%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *