Podpłomyk a’la włoska pizza
Ilość porcji
4
porcjeCzas przygotowania
10
minutCzas gotowania
10
minutKalorie
344
kcalSkładniki
- Ciasto na podpłomyki
Mąka pszenna – 200 g
Woda (wrzątek) – 150 g
Sól -1/3 łyżeczki
- Dodatki
Ser mozzarella – 120 g
Pomidor koktajlowy – 8 szt.
Szynka parmeńska – 8 plastrów
Bazylia – 1 garść
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Przygotowanie
- Do naczynia wsypać mąkę zmieszaną z solą, zalewać ją wrzątkiem, jednocześnie mieszając łyżką, aby się nie poparzyć.
- Zagniatać ciasto łyżką, a następnie ręką gdy lekko ostygnie.
- Ciasto podsypywać mąką aby było elastyczne lecz nie kleiste.
- Elastyczne, jednolite ciasto pokroić na 4 równe części.
- Każdą z części rozwałkować, aby utworzyć bardzo cieniutki (kilku milimetrowy) placek.
- Rozwałkowane ciasto położyć na rozgrzanej, suchej patelni.
- Piec po jednej stronie, aż do pojawienia się drobnych ciemnych pęcherzyków.
- Po przewróceniu placka na drugą stronę, wcześniej opiekaną warstwę posypać serem oraz położyć pomidorki.
- Piec placek na drugiej stronie do momentu powstania brązowych pęcherzyków oraz roztopienia się sera na wierzchu ciasta.
- Gotowy placek zdejmujemy z patelni. Kładziemy na niego inne dodatki – szynkę parmeńską, bazylię i skrapiamy oliwą z oliwek.
- Wraz z upływem czasu placki stają się chrupiące.
Notatki
- Kaloryczność podpłomyka zależy głównie od użytych dodatków.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 4
Wielkość porcji180g
Kalorie344
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
11.6g
18%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
37.8g
13%
- Błonnik 1.4g 6%
- Białko 21.8g 44%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.