Sałatka ziemniaczana z kaparami
Ilość porcji
2
porcjeCzas przygotowania
10
minutCzas gotowania
20
minutKalorie
296,5
kcalSkładniki
Ziemniaki – 8 szt. (400 g)
Jogurt grecki – 4 łyżki (80 g)
Majonez – 1 łyżka (25 g)
Cebulka szalotka – 2 szt. (20 g)
Kapary – 140 – 150 g
Sól – do smaku
Przygotowanie
- Ziemniaki ugotować do miękkości (około 20 minut). Lekko ostudzić i pokroić w grubszą kostkę.
- Cebulkę pokroić w piórka.
- Majonez, jogurt grecki i sól wymieszać, jeśli sos jest zbyt gęsty dodać 2 łyżki wody. Zamiast jogurtu greckiego można dodać również jogurt naturalny.
- Wszystkie składniki wymieszać razem. Na koniec dodać odsączone kapary i także wymieszać, część można pozostawić do dekoracji.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 2
Wielkość porcji337.5g
Kalorie296.5
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
13.5g
21%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
38g
13%
- Błonnik 5.3g 22%
- Cukry 1.1g
- Białko 7.3g 15%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.