Strucla serowa
Ilość porcji
14
porcjeCzas przygotowania
40
minutCzas gotowania
40
minutKalorie
258
kcalSkładniki
- Ciasto drożdżowe
Mąka pszenna tortowa – 500 g
Drożdże (świeże) – 40 g
Mleko (szklanka) – 250 ml
Cukier – 65 g
Masło – 50 g (1/4 opakowania)
Żółtka jaj – 4 szt.
Sól – 1 szczypta
- Masa serowa
Mielony twaróg półtłusty – 400 g
Żółtko jaja – 1 szt.
Cukier – 35 g (2 łyżki)
Cukier waniliowy – 1 łyżka
- Lukier
Białko jaja – 1 szt.
Ksylitol – 70 g
Przygotowanie
- Ciasto drożdżowe
- Jajka, mleko oraz masło wyjąć wcześniej z lodówki
- Przygotować składniki potrzebne do ciasta drożdżowego
- Do dużej miski wsypać mąkę (najlepiej mąkę pszenną typ 550 lub mąkę tortową typ 450)
- Do szklanki nalać mleko o temperaturze pokojowej lub lekko podgrzane
- W osobnej miseczce umieścić miękkie lub rozpuszczone masło (masło nie może być gorące)
- W kolejnym naczyniu umieścić 4 żółtka jaj
- Należy przygotować również 70 g cukru oraz 40 g drożdży
- Tak przygotowane składniki ułatwią przygotowanie rozczyn na cisto drożdżowe
- Rozczyn
- Do naczynia o pojemności 500 ml przełożyć drożdże, 2 łyżki mąki (z 500 g, które zostały przygotowane), łyżkę cukru ( z przygotowanych 70 g) i 50 ml mleka (z 250 ml).
- Drożdże połączyć z resztą składników. Naczynie przykryć ściereczką lub folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia na 20 min w ciepłym miejscu
- Zagniatanie ciasta drożdżowego
- Po wyrośnięciu rozczynu połączyć go z resztą składników na ciasto.
- Do dużej miski w której znajduje się reszta mąki, dodać rozczyn, resztę mleka, cukru, żółtka jaj i masło.
- Całość należy wymieszać drewnianą łyżką i wstawić pod mikser z hakiem do ciasta drożdżowego i wyrabiać 5 minut lub zagnieść ręcznie.
- Ciasto po wyrobieniu jest jednolite lecz może być lekko lepkie, nie jest to jednak nic złego.
- Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę w ciepłym miejscu.
- Masa serowa
- Podczas wyrastania ciasta warto przygotować masę serową.
- 400 g sera półtłustego połączyć z żółtkiem jaja, cukrem oraz cukrem wanilinowym.
- Całość zmielić, jeśli masa serowa jest zbyt gęsta dodać łyżkę lub kilka łyżek mleka.
- Formowanie strucli
- Wyrośnięte ciasto położyć na oprószony mąką blat.
- Następnie należy uformować z niego kulę i rozwałkować na kształt jajka na grubość nie większą niż 1 cm.
- Tak przygotowane ciasto posmarować masą serową zostawiając puste brzegi placka.
- Następnie zwinąć ciasto zaczynając od węższej strony placka.
- Tak przygotowany rulon ciasta przeciąć na pół wzdłuż, tak aby powstały dwie części ciasta, które można ze sobą zapleść. UWAGA! Ciasta nie przecinać do końca, należy pozostawić kilka centymetrów, aby połówki były połączone.
- Tak przygotowane kawałki skręcić wokół siebie.
- Przygotowaną struclę przełożyć ostrożnie do keksówki (wym. 11×34 cm)
- Ciasto przykryć ściereczkę i odstawić na 30 min do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Pieczenie
- Piekarnik nagrzać do 175 st. grzanie góra/dół.
- Struclę umieścić w nagrzanym piekarniku i piec 40 minut. Ciasta nie wyjmować od razu z pieca po upieczeniu lecz zostawić na 5-10 min przy uchylonych drzwiczkach po czym wyjąć.
- Lukier
- Lukier przygotowywać po ostygnięciu ciasta.
- Ksylitol zmielić na pył.
- Białko jajka ubić i połączyć z wcześniej przygotowanym ksylitolem.
- Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać ostrożnie wody.
- Po przygotowaniu lukru należy od razu go użyć.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 14
Wielkość porcji110g
Kalorie258
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
6.8g
11%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
41g
14%
- Błonnik 1g 4%
- Cukry 8g
- Białko 10.2g 21%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.
super smaczne 😀