Szparagi w cieście francuskim
Ilość porcji
6
porcjiCzas przygotowania
10
minutCzas gotowania
35
minutKalorie
302
kcalSkładniki
Ciasto francuskie – 1 opakowanie (230 g)
Szparagi – 500 g
Szynka włoska – 6 plastrów (100 g)
Ser żółty – 6 plastrów (100 g)
Jajko – 1 szt.
Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)
Sól – 3 szczypty
Czosnek w proszku – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 4 łyżki (30 g)
Płatki migdałów – 1 łyżka
Przygotowanie
- Piekarnik nastawić na tryb góra/dół 190 st.
- Szparagi umyć, a następnie odciąć zdrewniałe końce (w miejscu gdzie szparag zmienia kolor z zielonego na biały). Szparagi małe i średniej wielkości zostawić a, grube można przeciąć wzdłuż na pół.
- Oliwę, sok z cytryny i przyprawy wymieszać razem, pokryć marynatą szparagi.
- Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów.
- Na każdym z kwadratów położyć plaster szynki, sera żółtego oraz 4-5 szparagów.
- Ciasto francuskie zawinąć do środka, zakładając jeden brzeg na drugi.
- Tak przygotowane koperty posmarować rozmąconym jajkiem i pospać płatkami migdałów.
- Położyć na papierze do pieczenia i piec przez ok. 35 minut.
- Szparagi podawać najlepiej od razu po upieczeniu.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 6
Wielkość porcji160g
Kalorie302
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
21.3g
33%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
15g
5%
- Błonnik 1.5g 6%
- Białko 12.15g 25%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.