Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Ilość porcji

6

porcji
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

35

minut
Kalorie

302

kcal

Składniki

  • Ciasto francuskie – 1 opakowanie (230 g)

  • Szparagi – 500 g

  • Szynka włoska – 6 plastrów (100 g)

  • Ser żółty – 6 plastrów (100 g)

  • Jajko – 1 szt.

  • Sok z cytryny – 1 łyżka (6 g)

  • Sól – 3 szczypty

  • Czosnek w proszku – 1 łyżeczka

  • Oliwa z oliwek – 4 łyżki (30 g)

  • Płatki migdałów – 1 łyżka

Przygotowanie

  • Piekarnik nastawić na tryb góra/dół 190 st.
  • Szparagi umyć, a następnie odciąć zdrewniałe końce (w miejscu gdzie szparag zmienia kolor z zielonego na biały). Szparagi małe i średniej wielkości zostawić a, grube można przeciąć wzdłuż na pół.
  • Oliwę, sok z cytryny i przyprawy wymieszać razem, pokryć marynatą szparagi.
  • Ciasto francuskie pokroić na 6 kwadratów.
  • Na każdym z kwadratów położyć plaster szynki, sera żółtego oraz 4-5 szparagów.
  • Ciasto francuskie zawinąć do środka, zakładając jeden brzeg na drugi.
  • Tak przygotowane koperty posmarować rozmąconym jajkiem i pospać płatkami migdałów.
  • Położyć na papierze do pieczenia i piec przez ok. 35 minut.
  • Szparagi podawać najlepiej od razu po upieczeniu.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 6

Wielkość porcji160g


Kalorie302

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 21.3g 33%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 15g 5%
      • Błonnik 1.5g 6%
    • Białko 12.15g 25%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *