Zupa tajska z krewetkami
Ilość porcji
5
porcjiCzas przygotowania
10
minutCzas gotowania
20
minutKalorie
508
kcalSkładniki
Krewetki – 400 g
Pieczarki – 250 g
Jarmuż – 100 g
Mleko kokosowe – 400 ml
Limonka – 0,5 szt.
Papryczka chili – 1 szt.
Trawa cytrynowa – do smaku
Curry – 1 łyżeczka
Masło – 2 łyżka
Sól – do smaku
Woda – 0,7 l
Makaron ryżowy – 200 g
Przygotowanie
- Krewetki obrać z pancerzy, jeśli trzeba oczyścić z jelit.
- Papryczkę chili posiekać wraz z pestkami.
- Masło roztopić na patelni, wsypać posiekaną papryczkę oraz krewetki. Całość doprawić solą. Podsmażyć do zarumienienia.
- W międzyczasie zagotować około 0,7 l wody.
- Obrać i pokroić pieczarki na talarki lub gdy są małe na ćwiartki.
- Po 5 minutach dodać trawę cytrynową oraz jarmuż, a po 2 minutach mleko kokosowe oraz curry. Całość podgotować i doprawić solą.
- Dodać do zupy podsmażone krewetki. Do całości wlać wyciśnięty sok z połowy limonki.
- Ugotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 5
Wielkość porcji412g
Kalorie508
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
25.3g
39%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
46g
16%
- Błonnik 2g 8%
- Białko 24.6g 50%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.