Zupa tajska z krewetkami

Zupa tajska z krewetkami

Ilość porcji

5

porcji
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

20

minut
Kalorie

508

kcal

Składniki

  • Krewetki – 400 g

  • Pieczarki – 250 g

  • Jarmuż – 100 g

  • Mleko kokosowe – 400 ml

  • Limonka – 0,5 szt.

  • Papryczka chili – 1 szt.

  • Trawa cytrynowa – do smaku

  • Curry – 1 łyżeczka

  • Masło – 2 łyżka

  • Sól – do smaku

  • Woda – 0,7 l

  • Makaron ryżowy – 200 g

Przygotowanie

  • Krewetki obrać z pancerzy, jeśli trzeba oczyścić z jelit.
  • Papryczkę chili posiekać wraz z pestkami.
  • Masło roztopić na patelni, wsypać posiekaną papryczkę oraz krewetki. Całość doprawić solą. Podsmażyć do zarumienienia.
  • W międzyczasie zagotować około 0,7 l wody.
  • Obrać i pokroić pieczarki na talarki lub gdy są małe na ćwiartki.
  • Po 5 minutach dodać trawę cytrynową oraz jarmuż, a po 2 minutach mleko kokosowe oraz curry. Całość podgotować i doprawić solą.
  • Dodać do zupy podsmażone krewetki. Do całości wlać wyciśnięty sok z połowy limonki.
  • Ugotować makaron ryżowy według przepisu na opakowaniu.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 5

Wielkość porcji412g


Kalorie508

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 25.3g 39%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 46g 16%
      • Błonnik 2g 8%
    • Białko 24.6g 50%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *