Krewetki z mleczkiem kokosowym i zielonym curry

Krewetki z mleczkiem kokosowym i zielonym curry

Ilość porcji

3

porcje
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

20

minut
Kalorie

729

kcal

Składniki

  • Krewetki – 450 g

  • Papryczka chili – 1 szt.

  • Czosnek – 2 ząbki (10 g)

  • Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)

  • Mleko kokosowe – 400 ml

  • Limonka – 1 szt. (100 g)

  • Miód – 1 łyżeczka (12 g)

  • Zielone curry (pasta) – 3 łyżeczki (30 g)

  • Sól – 2 szczypty

  • Makaron ryżowy – 200 g

Przygotowanie

  • Krewetki obrać.
  • Masło rozgrzać na patelni. Obrane ząbki czosnku i papryczkę chili wraz z pestkami posiekać.
  • Posiekaną papryczkę i czosnek wrzucić na rozgrzane masło i chwilę podsmażyć.
  • Następnie dodać na patelnię krewetki. Oprószyć solą i podsmażyć je na patelni około 5 minut do zarumienienia.
  • Gdy krewetki są już rumiane, należy zalać je mlekiem kokosowym.
  • Po chwili trzeba dodać zieloną pastę curry, miód, całość wymieszać. Następnie dodać sok z połowy limonki.
  • W razie konieczności całość jeszcze doprawić solą, poczekać do lekkiego zagotowania.
  • Danie jest gotowe.
  • Krewetki podawać z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 3

Wielkość porcji412g


Kalorie729

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 29g 45%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 78g 26%
      • Błonnik 1.3g 6%
    • Białko 38g 76%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Krewetki, a dieta

      Krewetki są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka, którego ilość na 100 g wynosi, aż 18 g. Jednocześnie charakteryzuje je niska zawartość tłuszczu oraz to, że są niezwykle lekkostrawne. Ich zaletą jeśli chodzi o włączenie ich do diety jest również niskokaloryczność, mają bowiem 83 kcal w 100 g.

      Krewetki zawierają witaminy z grupy B – kobalaminę (wit. B12), która odpowieda za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit. B3), regulującą metabolizm i pracę układu nerwowego. Znajdziemy w nich również jod wspomagający pracę tarczycy, selen, wapń, fluor oraz w mniejszych ilościach żelazo, cynk i magnez.

      Niektórzy unikają krewetek ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, jednakże badania potwierdzają, że włączenie ich do diety skutkuje wzrostem cholesterolu frakcji HDL oraz spadkiem triglicerydów, co z punktu widzenia zdrowia jest korzystne.

      Jeśli chcesz spróbować innych przepisów z krewetkami zobacz: Krewetki na ostro, Krewetki po tajsku, Zupa tajska z krewetkami.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *