Krewetki z mleczkiem kokosowym i zielonym curry
3
porcje10
minut20
minut729
kcalSkładniki
Krewetki – 450 g
Papryczka chili – 1 szt.
Czosnek – 2 ząbki (10 g)
Masło klarowane – 1 łyżka (15 g)
Mleko kokosowe – 400 ml
Limonka – 1 szt. (100 g)
Miód – 1 łyżeczka (12 g)
Zielone curry (pasta) – 3 łyżeczki (30 g)
Sól – 2 szczypty
Makaron ryżowy – 200 g
Przygotowanie
- Krewetki obrać.
- Masło rozgrzać na patelni. Obrane ząbki czosnku i papryczkę chili wraz z pestkami posiekać.
- Posiekaną papryczkę i czosnek wrzucić na rozgrzane masło i chwilę podsmażyć.
- Następnie dodać na patelnię krewetki. Oprószyć solą i podsmażyć je na patelni około 5 minut do zarumienienia.
- Gdy krewetki są już rumiane, należy zalać je mlekiem kokosowym.
- Po chwili trzeba dodać zieloną pastę curry, miód, całość wymieszać. Następnie dodać sok z połowy limonki.
- W razie konieczności całość jeszcze doprawić solą, poczekać do lekkiego zagotowania.
- Danie jest gotowe.
- Krewetki podawać z makaronem ryżowym przygotowanym według instrukcji.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 3
Wielkość porcji412g
Kalorie729
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
29g
45%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
78g
26%
- Błonnik 1.3g 6%
- Białko 38g 76%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.
Krewetki, a dieta
Krewetki są doskonałym źródłem dobrze przyswajalnego, pełnowartościowego białka, którego ilość na 100 g wynosi, aż 18 g. Jednocześnie charakteryzuje je niska zawartość tłuszczu oraz to, że są niezwykle lekkostrawne. Ich zaletą jeśli chodzi o włączenie ich do diety jest również niskokaloryczność, mają bowiem 83 kcal w 100 g.
Krewetki zawierają witaminy z grupy B – kobalaminę (wit. B12), która odpowieda za produkcję czerwonych krwinek, niacynę (wit. B3), regulującą metabolizm i pracę układu nerwowego. Znajdziemy w nich również jod wspomagający pracę tarczycy, selen, wapń, fluor oraz w mniejszych ilościach żelazo, cynk i magnez.
Niektórzy unikają krewetek ze względu na wysoką zawartość cholesterolu, jednakże badania potwierdzają, że włączenie ich do diety skutkuje wzrostem cholesterolu frakcji HDL oraz spadkiem triglicerydów, co z punktu widzenia zdrowia jest korzystne.
Jeśli chcesz spróbować innych przepisów z krewetkami zobacz: Krewetki na ostro, Krewetki po tajsku, Zupa tajska z krewetkami.