Krewetki na ostro
Ilość porcji
2
porcjeCzas przygotowania
5
minutCzas gotowania
20
minutKalorie
589
kcalSkładniki
Krewetki tygrysie – 450 g
Masło – 40 g
Sos Sriracha – 3 łyżki (48 g)
Miód – 1 łyżeczka (12 g)
Sok z cytryny – 3 łyżki (18 g)
Czosnek – 3 ząbki (15 g)
Sos sojowy – 3 łyżki (30 g)
Makaron razowy spaghetti – 100 g
Papryczka chilli – 1 szt. mała
Przygotowanie
- Krewetki obrać i zamarynować w sosie sojowym oraz sosie Sriracha.
- Następnie posiekać czosnek oraz pokroić na cienkie plasterki papryczkę chili. Rozgrzać masło na patelni. Podsmażyć czosnek wraz z papryczką do zeszklenia.
- Dodać na patelnię zamarynowane krewetki. Smażyć do zarumienienia, mieszając.
- W końcowym etapie dodać miód oraz sok z cytryny.
- Makaron ugotować według przepisu.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 2
Wielkość porcji351.5g
Kalorie589
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
18g
28%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
47.5g
16%
- Błonnik 4.2g 17%
- Cukry 3.3g
- Białko 58g 116%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.