Dieta cholesterolowa

Do niedawna za złe parametry lipidogramu obwiniano głównie sposób żywienia oparty o produkty bogate w cholesterol. Spożywanie ich miało skutkować zwiększeniem poziomu cholesterolu w osoczu. Jednak szereg badań pokazał, iż obecność cholesterolu nie ma aż tak dużego znaczenia, jak przypisywano mu wcześniej.

Dużo większy wpływ na profil lipidowy ma zaś jakość dostarczonych wraz z dietą kwasów tłuszczowych (nadmiar nasyconych kwasów tłuszczowych i tłuszczów trans, niewielka ilość jedno i wielonienasycoych kwasów tłuszczowych, w szczególności omega 3), a także jakość węglowodanów (zbyt duża podaż cukrów prostych i produktów z oczyszczonych zbóż). Z tego też powodów to właśnie te składniki powinny być wzięte pod uwagę w pierwszej kolejności podczas planowania zmian żywieniowych.

Ograniczenie spożycia tłuszczów nasyconych

Spożywaj produkty nabiałowe niskotłuszczowe. Unikaj śmietany, tłustych serów oraz pełnotłustego mleka. Warto zastąpić tłuste produkty nabiałowe, kefirem, jogurtami, chudym nabiałem (należy jednak unikać produktów 0%, 0.5% tłuszczu – witaminy A, D, E, K wymagają obecności tłuszczu w diecie, aby móc być sprawnie wchłaniane). W przypadku mięs wybieraj te z niewielką zwartością tłuszczów jak np. drób, cielęcina, wołowina, wieprzowina – schab.

Zrezygnuj ze smażenia potraw na tłuszczu. Wyeliminuj żywność, która w swym składzie posiada ukryte tłuszcze tj.: parówki, pasztetowa, pasztet chyba, że skład tych wyrobów jest sprawdzony oraz dobrej jakości.

Wyeliminowanie z diety tłuszczów trans

Tłuszcze trans są to utwardzone tłuszcze roślinne, które wpływają bardzo niekorzystnie na nasze zdrowie. Ich nadmierne spożycie sprzyja wystąpieniu cukrzycy typu 2, zwiększa ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Głównymi źródłami tłuszczów trans są: dania typu fast food, dania gotowe typu instant, słodycze, słone przekąski.

Spożywanie zdrowych tłuszczów nienasyconych

Sięgaj po produkty bogate w zdrowe tłuszcze roślinne np. oliwa z oliwe, awokado, orzechy, nasiona oraz tłuszcze znajdujące się w rybach (EPA i DHA). Badania wskazują, iż obniżają one stężenie cholesterolu frakcji LDL, a zwiększają HDL.

Dieta bogata w błonnik

Błonnik odgrywa bardzo ważną rolę w obniżeniu poziomu cholesterolu. Przede wszystkim wiąże cholesterol ze sobą i przyczynia się do wydalenia go z organizmu, przez co nie trafia do krwioobiegu. Wpływa również na stabilizację poziomu glukozy we krwi oraz dłuższego poczucia sytości.

Redukcja masy ciała

Badania wskazują na to, iż nadmiar tkanki tłuszczowej w organizmie, szczególnie w okolicy brzusznej jest skorelowane z nadprodukcją cholesterolu frakcji LDL. To właśnie w dużej mierze cholesterol frakcji LDL gromadzi się na ściankach naczyń krwionośnych, co skutkuje ich zwężeniem (miażdżycą), zwiększa ryzyko zawału serca oraz udaru mózgu. Redukcja masy ciała o 10 kg może przyczynić się do obniżenia trójglicerydów nawet o 30%, oraz zwiększenia cholesterolu HDL o 9%.

Diety polecane w przypadku nieprawidłowości w lipidogramie

  • dieta cholesterolowa
  • dieta o niskim indeksie glikemicznym
  • dieta śródziemnomorska
  • dieta DASH

Produkty zalecane, ograniczone i niewskazane dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów

ProduktyZalecaneOgraniczoneNiewskazane
Produkty zbożowe i ziemniaki


produkty z mąki pełnoziarnistej:
pieczywo, makarony

ryż brązowy, dziki, naturalny
różnorodne kasze (kasza
jaglana, owsiana, jęczmienna,
komosa ryżowa, amarantus)

płatki owsiane, otręby, musli bez
cukru, amarantus ekspandowany

ziemniaki gotowane
produkty z białej mąki:
pieczywo, makarony

biały ryż

puree ziemniaczane
ze śmietaną
chleb czosnkowy, rogaliki
francuskie, gofry

pizza

frytki smażone w głębokim
oleju, pieczone ziemniaki
z masłem czy sosem
śmietanowy

słodzone płatki śniadaniowe
(>20 g cukru/100 g płatków)
Mięso i ryby, inne źródła białka





kurczak i indyk bez skóry,
chuda wieprzowina, chude
wędliny, szynka, jagnięcina,
wołowina, chude mielone
mięso wołowe, cielęcina,
mięso z królika, dziczyzna

wszystkie ryby: dorsz, gładzica,
sola, morszczuk, halibut; ryby
tłuste: makrela, sardynki,
łosoś, pstrąg, śledź i tuńczyk

różnego rodzaju fasola
ciecierzyca, soczewica,
groszek (opłukać jeśli
konserwowe w słonej/słodkiej
zalewie), nasiona soi, tofu

jaja
chudy boczek, kiełbasa
o obniżonej zawartości
tłuszczu, klopsy
tłuste mięsa: boczek, kaczka,
gęś, kiełbasy (zwłaszcza
podsuszane), pasztety

ciasta z mięsnym farszem

burgery i nuggetsy

podroby

ryby w tłustych sosach
śmietanowych lub serowych
(np. sos holenderski),
smażone
w panierce
Owoce i warzywa


świeże oraz mrożone warzywa
i owoce (np.: jarmuż, szpinak,
pomidory, papryka, morwa
biała, dynia, jagody, jabłka,
cytrusy, ciemne winogrona)

suszone owoce

warzywa i owoce konserwowe
w naturalnym soku bez soli i cukru
warzywa smażone w panierce

warzywa z ciężkimi sosami
np. w sosie śmietanowym

owoce konserwowe
w syropie (odlać syrop)
Mleko, nabiał




mleko niskotłuszczowe

napoje sojowe (najlepiej
z dodatkiem wapnia i witamin),
inne mleka roślinne

naturalne jogurty, kefiry i maślanki

chudy ser twarogowy, serek wiejski

jogurty naturalne wzbogacane
w fitosterole
półtłuste mleko,
mleko zagęszczone
o obniżonej
zawartości tłuszczu

półtłusty ser np.:
mozzarella, feta,
półtłusty twaróg

sery żółte o obniżonej
zawartości tłuszczu
mleko pełnotłuste, mleko
owcze, mleko kozie,
mleko zagęszczone
lub skondensowane

śmietana

jogurt grecki, jogurt kremowy

sery tłuste, np.: twaróg
tłusty, mascarpone,
brie, camembert,
edam, parmezan,
sery do smarowania
pieczywa, sery żółte
Oleje, tłuszcze, orzechy, nasiona



oleje roślinne (oliwa z oliwek,
olej rzepakowy, z pestek
dyni, z wiesiołka, lniany)

wszystkie orzechy, szczególnie
migdały orzechy włoskie, siemię
lniane, pestki dyni, sezam,
ziarna słonecznika, chia

margaryny do smarowania
ze sterolami roślinnymi
margaryny miękkiesmalec

tłuszcz z pieczeni

margaryny twarde

prażone orzechy zwłaszcza
arachidowe w oleju i soli

masło

masło klarowane

olej kokosowy
Napoje

woda (mineralna)

herbata (czarna, owocowa,
biała, zielona) bez cukru

kawa naturalna bez cukru
100% soki warzywne
i owocowe oraz soki
świeżo wyciskane
nektary i napoje słodzone

napoje gazowane

napoje energetyzujące

Zachęcamy do wypróbowania kalkulatora cholesterolu.

Diety polecane dla osób z podwyższonym poziomem cholesterolu i trójglicerydów:

Ocena posta:

Ilość ocen:

Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

Jeżeli spodobał Ci się ten post...

Sprawdź też nasze media społecznościowe!

Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

Pomóż nam to poprawić!

Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *