Często w opinii publicznej pokutuje stwierdzenie, iż po otrzymaniu diagnozy dotyczącej insulinooporności należy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Zaczynamy zachodzić w głowę, co teraz z nami będzie? Czy pachnący chlebek zastąpić liściem sałaty? Czy w ogóle musimy zrezygnować z pysznych kanapek? Co zrobić?
Nie daj się zwariować. Wszystko opiera się na mądrych wyborach, a jeśli mówimy o wyborze pieczywa jest on bardzo szeroki, na co więc zwrócić uwagę?
Zwróć uwagę na skład:
Rodzaj mąki
Na pierwszym miejscu w składzie dobrego pieczywa dla osób z insulinoopornością powinna być mąka pełnoziarnista o wysokim typie zmielenia tj. 1800, 1850, 2000. Najczęściej jest to mąka żytnia, bądź mąka pszenna orkiszowa. Pamiętaj, że im, więcej mąki pełnoziarnistej w składzie tym lepiej dla Twojego zdrowia.
Cukier w pieczywie?
Uważaj na obecność cukru w chlebie najczęściej melasy, słodów, syropów. Dobre pieczywo nie potrzebuje tego typu dodatków.
Prosty skład
Najlepsze pieczywo, to takie, które posiada prosty, krótki skład. Idealny produkt, zawiera mąkę, wodę, zakwas, drożdże i sól oraz może również mieć pewne dodatki tj. pestki , siemię lniane, czarnuszkę, orzechy, płatki owsiane, otręby. Niektóre zawierają również dodatek pomidorów, oliwek, rozmarynu. Pamiętaj, żeby w pierwszym momencie zwrócić uwagę na początek składu (rodzaj mąki, woda, zakwas, drożdże, sól)! Odrzuć pieczywo zawierające spulchniacze, wypełniacze, dodatek cukrów, w których składzie przeważa mąka z niskiego przemiału.
Ciemny chleb – czy zawsze jest to dobry wybór?
Niestety nie możemy kierować się jedynie kolorem pieczywa. Często producenci pieczywa dodają do niego karmel, aby zyskał on ciemny kolor, jednakże w rezultacie i tak jest to po prostu chleb pszenny. Zwracajmy więc uwagę na jego obecność w składzie.
Świadomy wybór pieczywa w insulinooporności
- Czy chleb żytni na zakwasie jest razowy? Nie, nie jest. Jest on również zalecany osobom z insulinoopornością, ale musimy pamiętać, że chleb żytni będzie razowy jedynie gdy mąka żytnia z której będzie zrobiony będzie razowa tzn. typu 1800, 1850, 2000.
- Zamrożenie pieczywa zmniejsza jego indeks glikemiczny poprzez wytworzenie skrobi opornej tzn. skrobi, które jest odporna na działanie enzymów trawiennych w przeciwieństwie do skrobi “normalnej”, która jest rozkładana w naszym jelicie do glukozy.
- Jeśli chorujemy na insuinooporność nie musimy rezygnować z pieczywa, wystarczy zastąpić je odpowiednim rodzajem, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Ważny jest również dobór dodatków do pieczywa, aby nie były to np. same węglowodany czyli kromka chleba z dżemem. W takim przypadku tworząc pyszną kanapkę warto połączyć węglowodany z źródłem białka i tłuszczy.
- Nie przejmuj się gdy zdarzy Ci się odstępstwo. Oczywiste jest, że czasem zjesz kromkę jasnego pieczywa, albo słodką drożdżóweczkę. Ważne jest, aby w większości Twojej diety obecne było właśnie pieczywo składające się z mąki razowej z pełnego przemiału.
- Uważaj na określenia wielozbożowy, fitness, z ziarnami, niestety często jest to pieczywo jasne pszenne z dodatkiem zbóż.
- Pamiętaj, że odpowiednio wybrane pieczywo zapewni Ci stabilny poziom glikemii oraz poczucie sytości na długo, dzięki czemu unikniemy niekontrolowanych napadów głodu.
Taka niewielka zmiana, a może przynieść bardzo wiele dobrego.
Diety w insulinooporności
-
Produkt w promocjiPakiet diet wiosna/lato w IO (1 miesiąc) + ebookOriginal price was: 240.00zł.75.00złCurrent price is: 75.00zł.
-
Produkt w promocjiPakiet Diet w insulinooporności (1 – miesiąc) + ebookOriginal price was: 220.00zł.80.00złCurrent price is: 80.00zł.
-
Produkt w promocjiPakiet diet w insulinoopornościOriginal price was: 80.00zł.40.00złCurrent price is: 40.00zł.