Insulinooporność, a pieczywo

Często w opinii publicznej pokutuje stwierdzenie, iż po otrzymaniu diagnozy dotyczącej insulinooporności należy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Zaczynamy zachodzić w głowę, co teraz z nami będzie? Czy pachnący chlebek zastąpić liściem sałaty? Czy w ogóle musimy zrezygnować z pysznych kanapek? Co zrobić?

Nie daj się zwariować. Wszystko opiera się na mądrych wyborach, a jeśli mówimy o wyborze pieczywa jest on bardzo szeroki, na co więc zwrócić uwagę?

Zwróć uwagę na skład:

Rodzaj mąki

Na pierwszym miejscu w składzie dobrego pieczywa dla osób z insulinoopornością powinna być mąka pełnoziarnista o wysokim typie zmielenia tj. 1800, 1850, 2000. Najczęściej jest to mąka żytnia, bądź mąka pszenna orkiszowa. Pamiętaj, że im, więcej mąki pełnoziarnistej w składzie tym lepiej dla Twojego zdrowia.

Cukier w pieczywie?

Uważaj na obecność cukru w chlebie najczęściej melasy, słodów, syropów. Dobre pieczywo nie potrzebuje tego typu dodatków.

Prosty skład

Najlepsze pieczywo, to takie, które posiada prosty, krótki skład. Idealny produkt, zawiera mąkę, wodę, zakwas, drożdże i sól oraz może również mieć pewne dodatki tj. pestki , siemię lniane, czarnuszkę, orzechy, płatki owsiane, otręby. Niektóre zawierają również dodatek pomidorów, oliwek, rozmarynu. Pamiętaj, żeby w pierwszym momencie zwrócić uwagę na początek składu (rodzaj mąki, woda, zakwas, drożdże, sól)! Odrzuć pieczywo zawierające spulchniacze, wypełniacze, dodatek cukrów, w których składzie przeważa mąka z niskiego przemiału.

Ciemny chleb – czy zawsze jest to dobry wybór?

Niestety nie możemy kierować się jedynie kolorem pieczywa. Często producenci pieczywa dodają do niego karmel, aby zyskał on ciemny kolor, jednakże w rezultacie i tak jest to po prostu chleb pszenny. Zwracajmy więc uwagę na jego obecność w składzie.

Świadomy wybór pieczywa w insulinooporności

  • Czy chleb żytni na zakwasie jest razowy? Nie, nie jest. Jest on również zalecany osobom z insulinoopornością, ale musimy pamiętać, że chleb żytni będzie razowy jedynie gdy mąka żytnia z której będzie zrobiony będzie razowa tzn. typu 1800, 1850, 2000.
  • Zamrożenie pieczywa zmniejsza jego indeks glikemiczny poprzez wytworzenie skrobi opornej tzn. skrobi, które jest odporna na działanie enzymów trawiennych w przeciwieństwie do skrobi “normalnej”, która jest rozkładana w naszym jelicie do glukozy.
  • Jeśli chorujemy na insuinooporność nie musimy rezygnować z pieczywa, wystarczy zastąpić je odpowiednim rodzajem, który charakteryzuje się niższym indeksem glikemicznym. Ważny jest również dobór dodatków do pieczywa, aby nie były to np. same węglowodany czyli kromka chleba z dżemem. W takim przypadku tworząc pyszną kanapkę warto połączyć węglowodany z źródłem białka i tłuszczy.
  • Nie przejmuj się gdy zdarzy Ci się odstępstwo. Oczywiste jest, że czasem zjesz kromkę jasnego pieczywa, albo słodką drożdżóweczkę. Ważne jest, aby w większości Twojej diety obecne było właśnie pieczywo składające się z mąki razowej z pełnego przemiału.
  • Uważaj na określenia wielozbożowy, fitness, z ziarnami, niestety często jest to pieczywo jasne pszenne z dodatkiem zbóż.
  • Pamiętaj, że odpowiednio wybrane pieczywo zapewni Ci stabilny poziom glikemii oraz poczucie sytości na długo, dzięki czemu unikniemy niekontrolowanych napadów głodu.
    Taka niewielka zmiana, a może przynieść bardzo wiele dobrego.

Diety w insulinooporności

Ocena posta:

Ilość ocen:

Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

Jeżeli spodobał Ci się ten post...

Sprawdź też nasze media społecznościowe!

Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

Pomóż nam to poprawić!

Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *