Naturalne antybiotyki – część 1

W dzisiejszych czasach jeszcze dobitniej zdajemy sobie sprawę z potrzeby dbania o nasz system immunologiczny. Często słyszymy, że jest on naszą pierwszą tarczą przy spotkaniu z patogenami. Dlatego tak ważne jest, aby pracował on na najwyższych obrotach.

Oprócz sezonowych jesienno-zimowych zachorowań, także borykamy się z pandemią Covid-19, mamy również styczność z innymi drobnoustrojami, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Co więc zrobić aby nasz układ immunologiczny działał jak najlepiej?


Zwróć uwagę na:

  • aktywność fizyczną
  • odpowiednią długość odpoczynku i snu
  • zbilansowaną dietę, bogatą w warzywa i owoce
  • nawodnienie organizmu

Z pomocą przychodzi nam również natura, mająca w swym repertuarze szereg produktów bogatych w składniki o szczególnym działaniu bakterio i wirusobójczym. Określane są one mianem naturalnych antybiotyków.


Poznaj niektóre z nich…

Kurkuma

Jej głównym składnikiem jest kurkumina. Posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Ma działanie przeciwzapalne – hamuje biosyntezę białek, które biorą udział w procesie zapalnym. Przez to może być używana do leczenia chorób zapalnych oraz ran. Wykazuje również działanie przeciwnowotworowe, poprzez hamowanie wzrostu komórek nowotworowych oraz ich eliminację. Jest ona bardzo silnym przeciwutleniaczem porównywanym z witaminą C i E.


Czosnek

Jego pozytywne działanie odkryto wieki temu. Lecznicze właściwości posiadają świeże ząbki czosnku oraz olej czosnkowy. Związki aktywne w im zawarte to: allicyna, alliina, tiosulfinaty, gammaglutamylocysteiny, steroidy i adenozyna, flawonoidy,
saponiny, garlicyna, witamina A, B1, B2, PP, C, potas, wapń, magnez, kobalt, nikiel i chrom.

Posiada właściwości bakteriobójcze dzięki obecności allicyny, substancji blokującej enzymy bakteryjne. Badania wykazały, iż czosnek posiada zbliżone właściwości do powszechnie stosowanych antybiotyków tj. erytromycyna, tetracyklina, czy też penicylina. Jest on skutecznym środkiem antybiotycznym przeciw wielu bakteriom: Streptococcus, Klebsiella pneumoniae, Staphylococcus aureus, Echerichia coli. Wykazuje on też właściwości przeciwgrzybiczne, np. hamuje rozwój Candida albicans. Dzięki szerokiemu spektrum działania doskonale reguluje skład mikroflory bakteryjnej.

Czosnek posiada również działanie antywirusowe. Badania wykazały, iż allicyna oraz inne związki siarkowe niszczą wirusa grypy, opryszczki, nieżytu nosa typu 2, pęcherzykowego zapalenia jamy ustnej.

Ponadto spożywanie czosnku podnosi odporność ponieważ wzmacnia on i reguluje reakcje humoralne i komórkowe układu immunologicznego.

Badania przeprowadzone na populacji spożywającej duże ilości czosnku, wykazały mniejszą częstotliwość zachorowania na raka. Hamuje on powstawanie nitrozamin, silnych związków kancerogennych, które powstają podczas procesu trawienia.


Imbir

Zawiera takie substancje aktywne jak gingerol oraz shogaol, które wykazują działanie przeciwoksydacyjne oraz przeciwzapalne. Jego składniki przeciwzapalne łagodzą kaszel, katar, przekrwienie błon śluzowych i ból mięśni, charakterystyczny dla zachorowań na grypę. Pomaga również w złagodzeniu objawów zapalenia zatok oraz rozgrzewa organizm. Posiada właściwości przeciwbakteryjne (przede wszystkim w stosunku do bakterii gram-dodatnich). Działa przeciwbólowo, przeciwwymiotnie oraz wspomaga trawienie. Hamuje również rozwój wirusów i grzybów.

Uwaga: Spożywanie imbiru odradza się osobom chorującym na cukrzycę oraz nadciśnienie tętnicze. Może wchodzić on w reakcje z lekami przeciwzakrzepowymi oraz z lekami stosowanymi przy cukrzycy (zwiększa hipoglikemizujące działanie tych leków). Powinny unikać go także osoby z czynną chorobą kamieni żółciowych, ze względu na jego żółciopędne działanie. Z imbiru powinny zrezygnować także osoby borykające się z podrażnieniem błony śluzowej żołądka oraz z wrzodami, ponieważ działa drażniąco.


Oregano (olejek)

Działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo (zwłaszcza w przypadku górnych dróg oddechowych, ale także przy zakażeniach przewodu pokarmowego i jelit). Hamuje rozwój bardzo wielu bakterii, w tym nawet opornych na antybiotyki. Działa przeciwgrzybiczo. Wspomaga leczenie grypy, zapalenia zatok, zapalenia oskrzeli, bólu gardła, problemów trawiennych. Używany zewnętrznie pomaga w terapii egzemy, łuszczycy, grzybicy paznokci oraz skóry, zwalcza również bóle reumatyczne.

Uwaga: U dzieci olejek z oregano stosujemy po konsultacji z lekarzem. Olejek należy rozcieńczyć oliwą, ze względu na możliwość podrażnienia skóry i błon śluzowych. Z powodu silnego działanie antybakteryjnego może oddziaływać, także na dobrą mikroflorę naszego organizmu, dlatego też podczas jego stosowania należy przyjmować probiotyk.

Chcesz poznać inne naturalne antybiotyki? Zapoznaj się z artykułem “Naturalne antybiotyki cz. 2”.

Proponowane Diety:

Ocena posta:

Ilość ocen:

Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

Jeżeli spodobał Ci się ten post...

Sprawdź też nasze media społecznościowe!

Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

Pomóż nam to poprawić!

Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *