Gdy nadchodzi sezon przeziębień zamiast leczenia objawów choroby, postaw na profilaktykę. Zapoznaj się z siłą natury – naturalnymi antybiotykami, które zwiększą Twoją odporność.
Miód
Miód posiada właściwości bakteriobójcze. Nierozcieńczony ma wysokie ciśnienie osmotyczne, co skutkuje odwodnieniem bakterii, prowadząc do ich eliminacji. Ponadto miód zawiera w swym składzie enzymy z gruczołów ślinowych pszczół tj. lizozym i apidycyna. Substancje te działają na ziarniaki gram-dodatnie i pałeczki gram-ujemne. Innym sposobem oddziaływania miodu na bakterie jest obecność nadtlenku wodoru. Należy pamiętać, iż ilość bakteriobójczego nadtlenku wodoru jest większa w miodzie rozcieńczonym, a nie stałym oraz w określonych rodzajach miodów: w miodzie ze spadzi iglastej oraz miodzie kasztanowym. Miody wrzosowy, akacjowy, rzepakowy, nektarowy mają go mniej. Dodatkowo zawiera on liczne mikroelementy: fosfor, potas, żelazo, wapń, chlor, magnez, kobalt, molibden oraz mangan, a także witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas pantotenowy, foliowy i biotyna. Bardzo istotne jest aby nie podgrzewać miodu, ani nie wystawiać na działanie promieni słonecznych ponieważ może całkowicie stracić swoje właściwości antybiotyczne.
Propolis (kit pszczeli)
Jako środek leczniczy był stosowany od najdawniejszych czasów. Wykazuje największą aktywność i skuteczność spośród wszystkich produktów pszczelich.
Propolis działa przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczo, przeciwwirusowo oraz przeciwpasożytniczo. Wrażliwe są na niego m.in. wirusy opryszczki i grypy, pierwotniaki wywołujące toksoplazmozę i rzęsistkowicę, drożdżaki (np. Candida albicans) oraz grzyby wywołujące grzybicę skóry, paznokci i włosów. Stosuje się go także w przypadku Helicobacter pylori, Escherichii coli, Salmonelli. Kit wykazuje również działanie przeciwzapalne. Podnosi odporność organizmu, co jest wykorzystywane w leczeniu stanów zapalnych górnych dróg oddechowych i chorób reumatycznych. Posiada on również silne właściwości detoksykujące.
Uwaga: Należy pamiętać, że propolis może wywołać alergię.
Goździk korzenny
95% oleju goździkowego składa się z eugenolu, związku z grupy terpenów, który wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Wspomaga leczenie zapalenie błon śluzowych jamy ustnej i gardła, działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwbólowo i przeciwgrzybiczo. Jest stosowany przy przeziębieniach oraz katarze. Szerokie działanie bakteriobójcze eugenolu wykorzystywane jest również w stomatologii.
Czarny bez
Właściwości lecznicze posiadają zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu. Owoce zawierają antocyjany, pektyny, kwasy organiczne witaminy z grupy B oraz witaminę C. Mają one działanie pobudzające wydzielanie cytokin przeciwzapalnych, wspierających odporność. Powodują zahamowanie namnażania wirusów oraz bakterii. Kwiaty są bogate w związki flawonoidowe (pochodne kwercytyny i kemferolu oraz w rutozyd), zwalczają one objawy kataru, gorączki, a także kaszlu.
Uwaga: Nie należy spożywać świeżych owoców i kwiatów gdyż zawierają toksyczną sambunigrynę. Szkodliwy glikozyd traci swoje właściwości pod wpływem suszenia lub obróbki termicznej.
Inne produkty wpływające na odporność organizmu:
- cebula
- chrzan
- dzika róża
- kwiatostan lipy
- sosna
- cynamon
- echinacea
- produkty kiszone (kiszona kapusta, ogórki)
- nagietek
Chcesz poznać więcej naturalnych antybiotyków, a nie czytałeś artykułu “Naturalne antybiotyki – część 1” – kliknij.