Udka z kurczaka w miodzie i czerwonym curry
3
porcje15
minut1
godzina343
kcalSkładniki
Udka z kurczaka bez kości – 500 g
Miód – 36 g (3 łyżeczki)
Czosnek – 10 g (2 ząbki)
Ketchup – 30 g (3 łyżeczki)
Oliwa z oliwek – 5 g (1 łyżeczka)
Czerwone curry – 30 g (3 łyżeczki)
Pomidory krojone – 500 g
Sól – 3 szczypty
Przygotowanie
- Czosnek drobno posiekać.
- Ketchup, miód, oliwę, czosnek, sól, czerwone curry połączyć razem tworząc marynatę.
- Mięso obtoczyć w marynacie i pozostawić przynajmniej na 30 min. Najlepiej 1 – 2 h.
- Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać pokrojonymi pomidorami.
- Piec w piekarniku z termoobiegiem, w 180 st, bez przykrycia przez 1h -1,5h aż mięso będzie miękkie.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 3
Wielkość porcji370g
Kalorie343
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
12.5g
20%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
23.6g
8%
- Błonnik 0.5g 2%
- Cukry 1.1g
- Białko 31.9g 64%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.
Gdy chcesz spróbować czegoś innego niż piersi z kurczaka wybierz przepis na udka z kurczaka w miodzie z czerwonym curry. Gotowe mięso jest aromatyczne, wilgotne, niezwykle soczyste. Jest to również idealna opcja na imprezowe danie ponieważ nie musisz spędzić wiele czasu, aby je przygotować. Po wykonaniu marynaty, wystarczy zalać kurczaka pomidorami i wstawić do piekarnika, dzięki czemu możesz zająć się innymi sprawami. Pamiętajmy też, że sposób przyrządzania dań poprzez pieczenie jest bardzo pożądany w przypadku zdrowej diety.