Dietetyczne faworki proteinowe
Ilość porcji
4
porcjeCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
10
minutKalorie
203
kcalSkładniki
Mąka orkiszowa – 150 g
Żółtka – 2 szt.
Jogurt naturalny – 100 g
Erytrytol – 30 g
Ulubiona odżywka białkowa (np. waniliowa) – 50 g
Aromat waniliowy – kilka kropli
Proszek do pieczenia – 1/2 łyżeczki
Olej rzepakowy – 2 łyżki
Sól – 1 szczypta
Przygotowanie
- Jogurt naturalny, erytrytol, żółtka, aromat waniliowy i sól zmiksować na jednolitą, puszystą masę.
- Mąkę wymieszaną wraz z odżywką białkową i proszkiem do pieczenia przesiać do masy.
- Ciasto wyrabiać do momentu, aż przestanie się lepić do rąk. Jeśli nadal jest wilgotne dosypać odrobiny mąki.
- Po wyrobieniu ciasta odstawić je na 5 minut.
- Po upływie 5 minut, ciasto podzielić na trzy kule i każdą z nich rozwałkować na 2 mm grubości ciasto (im cieńsze ciasto tym bardziej chrupiące faworki).
- Placki ciasta pociąć na paski. Następnie podzielić je na faworki o długości ok. 7-8 cm, a szerokości około 2-2,5 cm. Każdy faworek przeciąć na środku i przewlec ciasto na drugą stronę, tak aby część ciasta wywinęła się na drugą stronę.
- Na patelni rozgrzać olej i wrzucić faworki, które jak tylko lekko się zarumienią należy przewrócić na drugą stronę i gdy z tej strony się zarumienią wyjąć na ręcznik papierowy. Proces smażenia będzie trwał dosłownie kilka sekund dlatego trzeba być uważnym.
- Faworki można posypać zmielonym ksylitolem.
Notatki
- 4 porcje – każda około 9 faworków (razem 36 faworków)
- 1 porcja – 203 kcal
- Wszystkie faworki – 814 kcal
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 4
Wielkość porcji78g
Kalorie203
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
4g
7%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
25g
9%
- Białko 16g 32%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.