Dietetyczne pączki

Dietetyczne pączki

Ilość porcji

7

porcje
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

25

minut
Kalorie

198

kcal

Składniki

  • Zaczyn
  • Drożdże (świeże) – 12 g

  • Cukier trzcinowy – 5 g

  • Mleko – 30 ml

  • Ciasto
  • Mąka orkiszowa – 250 g

  • Cukier trzcinowy – 15 g

  • Ksylitol – 25 g

  • Mleko – 100 ml

  • Jajko (małe) – 1 szt.

  • Masło – 15 g

  • Esencja waniliowa – 1/2 łyżeczki

  • Sól – 1 szczypta

  • Nadzienie
  • Marmolada (różana) – ok. 80 – 100 g

Przygotowanie

  • Zaczyn
  • W miseczce wymieszać 30 ml lekko podgrzanego mleka, 12 g drożdży oraz 5 g cukru trzcinowego.
  • Całość odstawić na chwilę (5-8 min) w ciepłe miejsce.
  • Przygotowanie ciasta
  • Do dużego naczynia przesiać mąkę, dodać jajko, resztę letniego mleka (100 ml) i cukru oraz ksylitol, roztopione i wystudzone masło, esencję waniliową, a także szczyptę soli.
  • Następnie należy wlać pracujący zaczyn i wyrabiać ciasto, tak długo, aż przestanie kleić się do dłoni. Jeśli jednak ciasto jest nadal wilgotne dodać odrobinę mąki, aby uzyskać plastyczną lecz nieprzylegającą masę.
  • Tak przygotowane ciasto wstawić w naczyniu do piekarnika nagrzanego do 35 – 38 st. C i ogrzewać ok. 20 minut.
  • Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony mąką. Rozwałkować ciasto na grubość około 0,7 cm.
  • Następnie wyciąć z tak przygotowanego ciasta koła o średnicy 10 cm (średnica dużego kubka).
  • Na tak przygotowane koła, nałożyć marmoladę łyżeczką na środek jak farsz i złożyć na pół, tak jakbyśmy chcieli skleić pieroga.
  • Następnie rogi naszego “pieroga” zawinąć do środka, tak aby z ciasta powstała kuleczka (patrz zdjęcie poniżej).
  • Tak przygotowanego pączka, uformować w dłoni, zawinąć wszelkie łączenia na spód i położyć go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem.
  • Zrobić tak ze wszystkimi kołami z ciasta.
  • Tak przygotowane pączki włożyć do piekarnika nagrzanego do 35 st. C i ogrzewać 10 minut.
  • Następnie zwiększyć temperaturę piekarnika do 180 st. (nie wyjmując pączuszków z pieca) i piec 15 minut od uzyskania temperatury 180 st. C.
  • Tak przygotowane pączki można opruszyć cukrem pudrem lub ksylitolem zmielonym na puder.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 7

Wielkość porcji80g


Kalorie198

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 3g 5%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 36g 12%
      • Błonnik 3.4g 14%
      • Cukry 0.9g
    • Białko 6g 12%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Dietetyczne bestsellery

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *