Jesienny gulasz
Ilość porcji
4
porcjeCzas gotowania
40
minutKalorie
375
kcalSkładniki
Mięso wieprzowe na gulasz – 500 g
Jabłka – 2 szt.
Sos pomidorowy – 1l
Ocet jabłkowy – 2 łyżki
Olej – 4 łyżki
Listek bobkowy – 2 szt.
Papryka słodka – 4 łyżeczki
Papryka ostra – 1 łyżeczka
Pieprz – 1 łyżeczka
Sól – do smaku
Czosnek – 5 ząbków
Przygotowanie
- Mięso na gulasz jeśli nie jest pokrojne, to kroimy w kostkę.
- Następnie marynujemy w posiekanym czosnku, oleju, occie, papryce słodkiej i ostrej, pieprzu, soli przez całą noc.
- W dzień gotowania umieszczamy mięso z garnku i zalewamy sosem pomidorowym, wkrajamy obrane i rozdrobnione jabłka.
- Gotujemy tak długo aż mięso stanie się miękkie, jabłka rozgotują się, a sos zgęstnieje.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 4
Wielkość porcji478g
Kalorie375
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
13.6g
21%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
25.8g
9%
- Błonnik 1.8g 8%
- Białko 31.1g 63%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.