Krewetki po Tajsku
Ilość porcji
1
porcjaCzas przygotowania
10
minutCzas gotowania
20
minutKalorie
600
kcalSkładniki
Krewetki – 170 g
Czosnek – 3 ząbki
Mleko kokosowe (skondensowane) – 50 g
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Papryczka chili – 1 szt.
Curry – 1/2 łyżeczki
Sos sojowy ciemny – 2 łyżki
Kolendra – 1 garść
Sól – 1 szczypta
Pieprz – 1 szczypta
- Dodatki do dania
Ryż brązowy – 50 g
- Duszone warzywa
Cukinia – 1/4 szt.
Pieczarki – 70 g
Sos sojowy – 2 łyżeczki
Przygotowanie
- Krewetki rozmrozić, obrać, oprószyć solą i pieprzem.
- Podsmażyć na oleju drobno posiekaną papryczkę chili bez pestek. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażać ciągle mieszając.
- Dorzucić krewetki i wlać sos sojowy. Dusić około 15 minut.
- Następnie dolać mleczko kokosowe oraz przyprawy: curry, kolendrę, sól i pieprz.
- Dodatki do dania
- Ryż gotuj przez 25-30 min.
- Duszone warzywa
- Cukinie pokroić w paseczki, a pieczarki na połówki.
- Umieścić na patelni, podlać lekko wodą.
- Składniki dusić z dodatkiem sosu sojowego.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 1
Wielkość porcji553g
Kalorie600
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
20.7g
32%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
51.3g
18%
- Błonnik 8.5g 34%
- Białko 50.5g 101%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.