Krewetki po Tajsku

Krewetki po Tajsku

Ilość porcji

1

porcja
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

20

minut
Kalorie

600

kcal

Składniki

  • Krewetki – 170 g

  • Czosnek – 3 ząbki

  • Mleko kokosowe (skondensowane) – 50 g

  • Oliwa z oliwek – 1 łyżka

  • Papryczka chili – 1 szt.

  • Curry – 1/2 łyżeczki

  • Sos sojowy ciemny – 2 łyżki

  • Kolendra – 1 garść

  • Sól – 1 szczypta

  • Pieprz – 1 szczypta

  • Dodatki do dania
  • Ryż brązowy – 50 g

  • Duszone warzywa
  • Cukinia – 1/4 szt.

  • Pieczarki – 70 g

  • Sos sojowy – 2 łyżeczki

Przygotowanie

  • Krewetki rozmrozić, obrać, oprószyć solą i pieprzem.
  • Podsmażyć na oleju drobno posiekaną papryczkę chili bez pestek. Dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i podsmażać ciągle mieszając.
  • Dorzucić krewetki i wlać sos sojowy. Dusić około 15 minut.
  • Następnie dolać mleczko kokosowe oraz przyprawy: curry, kolendrę, sól i pieprz.
  • Dodatki do dania
  • Ryż gotuj przez 25-30 min.
  • Duszone warzywa
  • Cukinie pokroić w paseczki, a pieczarki na połówki.
  • Umieścić na patelni, podlać lekko wodą.
  • Składniki dusić z dodatkiem sosu sojowego.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 1

Wielkość porcji553g


Kalorie600

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 20.7g 32%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 51.3g 18%
      • Błonnik 8.5g 34%
    • Białko 50.5g 101%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *