Orientalny kurczak w mleczku kokosowym z grzybami Shimej
Porcje
1
porcjaCzas przygotowania
5
minutCzas gotowania
20
minutKalorie
536
kcalSkładniki
Filet z kurczaka – 100 g
Mleczko kokosowe skondensowane – 70 ml
Grzybki Shimej – 100 g
Groszek cukrowy – 100 g
Miód – 1/2 łyżeczka
Sok z limonki – 1/2 łyżeczki
Sól – 1 szczypta
Czosnek (suszony) – 1/4 łyżeczki
Olej słonecznikowy – 1 łyżeczka
Masło – 1 łyżeczka
Ostra papryka w proszku – 1/4 łyżeczki
- Dodatki
Ryż jaśminowy – 40 g
Przygotowanie
- Mięso pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na oleju. Dodać mleczko kokosowe.
- Do całości dodać miód, ostrą papryczkę, suszony czosnek.
- Na osobnej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na niej groszek cukrowy oraz grzybki shimej (3 min).
- Dodać groszek i grzybki do reszty potrawy i wymieszać.
- Całość skropić sokiem z limonki.
- Podawać z ryżem jaśminowym.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 1
Wielkość porcji425g
Kalorie536
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
22.7g
35%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
56.9g
19%
- Białko 32g 64%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.