Kurczak w mleczku kokosowym z grzybami Shimej

Orientalny kurczak w mleczku kokosowym z grzybami Shimej

Porcje

1

porcja
Czas przygotowania

5

minut
Czas gotowania

20

minut
Kalorie

536

kcal

Składniki

  • Filet z kurczaka – 100 g

  • Mleczko kokosowe skondensowane – 70 ml

  • Grzybki Shimej – 100 g

  • Groszek cukrowy – 100 g

  • Miód – 1/2 łyżeczka

  • Sok z limonki – 1/2 łyżeczki

  • Sól – 1 szczypta

  • Czosnek (suszony) – 1/4 łyżeczki

  • Olej słonecznikowy – 1 łyżeczka

  • Masło – 1 łyżeczka

  • Ostra papryka w proszku – 1/4 łyżeczki

  • Dodatki
  • Ryż jaśminowy – 40 g

Przygotowanie

  • Mięso pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na oleju. Dodać mleczko kokosowe.
  • Do całości dodać miód, ostrą papryczkę, suszony czosnek.
  • Na osobnej patelni rozpuścić masło i podsmażyć na niej groszek cukrowy oraz grzybki shimej (3 min).
  • Dodać groszek i grzybki do reszty potrawy i wymieszać.
  • Całość skropić sokiem z limonki.
  • Podawać z ryżem jaśminowym.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 1

Wielkość porcji425g


Kalorie536

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 22.7g 35%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 56.9g 19%
      • Białko 32g 64%

        * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

        Ocena posta:

        Ilość ocen:

        Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

        Jeżeli spodobał Ci się ten post...

        Sprawdź też nasze media społecznościowe!

        Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

        Pomóż nam to poprawić!

        Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

        Napisz komentarz

        Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *