Łosoś w miodzie i cytrynie z sałatką z roszponki z truskawkami i gorgonzolą
Porcje
1
porcjaCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
15
minutKalorie
550
kcalSkładniki
- Do przygotowania łososia
Łosoś – 150 g
Sok z cytryny – 1 łyżeczka
Miód – 1 łyżeczka
Czosnek suszony – 1/4 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 1 łyżka
Sól – szczypta
- Do przygotowania sałatki
Roszponka – 50 g
Truskawki – 75 g
Gorgonzola -30 g
Miód – 1/4 łyżeczki
Ocet balsamiczny – 1 łyżeczka
Oliwa z oliwek – 1 łyżeczka
Sól – szczypta
Przygotowanie
- Łosoś
- Składniki na marynatę wymieszać razem, posmarować łososia tuż przed pieczeniem lub 30 min wcześniej.
- Łososia umieścić w naczyniu żaroodpornym i piec 15 min w 200 st.
- Sałatka
- Roszponkę umyć i osuszyć
- Truskawki pokroić, a ser rozdrobnić.
- Składniki połączyć.
- Wykonać sos z miodu, octu balsamicznego, oliwy i soli. Skropić nim sałatkę.
Notatki
- Łosoś – 386 kcal B 29,9 g/ T 25,4 g/ W 9,8 g
- Sałatka – 164 kcal B 5,4 g/ T 11,7 g/ W 9,3 g
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 1
Wielkość porcji326g
Kalorie550
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
37.1g
58%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
19.1g
7%
- Białko 35.3g 71%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.