Pikantne chipsy z tortilli
Ilość porcji
4
porcjeCzas przygotowania
15
minutCzas gotowania
40
minutKalorie
834
kcalSkładniki
Tortilla – 3 szt.
- Sos
Oliwa z oliwek – 3 łyżki
Ketchup – 2 łyżki
Suszona papryczka chili – 1/2 łyżeczki
Papryka słodka mielona – 1/2 łyżeczki
Sól – 1/4 łyżeczki
Cukier puder z ksylitolu – szczypta
Przygotowanie
- Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na sos razem.
- Każdy placek tortilli pokroić na 4 paski, a następnie paski na trójkąciki.
- Każdy trójkącik posmarować z dwóch stron przygotowanym sosem.
- Wyłożyć je na papier do pieczenia i piec w 170 st. 10-12 min.
- Podawać po wystygnięciu z dipem lub bez.
Notatki
- Inny sposób przygotowania przekąski: Wymieszać wszystkie składniki, posmarować otrzymanym sosem placki. Następnie pokroić je w sposób podany w przepisie i wyłożyć na papier do pieczenia.
- Całość: 834 kcal W 93,8 g/ B 17,7 g/ T 41,2
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 4
Wielkość porcji62g
Kalorie208.5
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
10.3g
16%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
23.5g
8%
- Błonnik 3.2g 13%
- Białko 4.43g 9%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.