Placuszki owsiane
Ilość porcji
3
porcjeCzas przygotowania
5
minutCzas gotowania
10
minutKalorie
282
kcalSkładniki
Płatki owsiane – 70 g
Mąka pszenna – 60 g
Jajka – 2 szt.
Odżywka białkowa – 2 miarki (30 g)
Erytrytol – 1 łyżka
Woda gazowana – ilość potrzebna do uzyskania gęstej lecz płynnej konsystencji
Masło – 1 łyżeczka
Przygotowanie
- Płatki owsiane, mąkę pszenną, jajka, odżywkę białkową, erytrytol oraz wodę gazowaną zblendować razem do uzyskania jednolitej konsystencji. Wodę dodawać porcjami, tak aby otrzymana masa nie była zbyt rzadka. Użyć takiej ilości wody, aby ciasto było gęste lecz mimo wszystko lejące.
- Placuszki smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
- Podawać z dżemem lub owocami.
Notatki
- Wyliczenia kaloryczności dla placuszków bez dodatków
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 3
Wielkość porcji150g
Kalorie282
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
8.5g
14%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
32g
11%
- Błonnik 2.1g 9%
- Białko 19g 38%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.