Zupa dyniowa
Ilość porcji
5
porcjeCzas przygotowania
30
minutCzas gotowania
40
minutKalorie
166
kcalSkładniki
Dynia hokkaido – 1 szt.
Batat – 1 szt.
Szalotka – 2 szt.
Papryczka chili – 1 szt. (średniej wielkości)
Czosnek – 2 ząbki
Imbir – 1 cm
Sól – do smaku
Bulion warzywny – 1 l
Oliwa z oliwek – 2 łyżki
- Dodatki
Pistacje
Chorizo pokrojone w kostkę i podsmażone
Przygotowanie
- Dynię oczyścić i pokroić w kostkę, batata obrać i również pokroić.
- Tak pokrojone warzywa wraz z szalotką, skropić oliwą i piec w naczyniu żaroodpornym w 180 st. przez 45- 60 min (do miękkości).
- Następnie upieczone, lekko wystudzone warzywa zmiksować na gładką masę, dodać do gotującego się bulionu warzywnego.
- Czosnek, imbir, papryczkę chili posiekać i dodać do gotującego się kremu. Całość gotować przez 10 min.
- Gotową zupę, posypać podsmażonymi kawałkami chorizo lub pokruszonymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 5
Wielkość porcji428g
Kalorie166
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
6.8g
11%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
19.4g
7%
- Błonnik 6.4g 26%
- Cukry 2g
- Białko 5g 10%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.