Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

Ilość porcji

5

porcje
Czas przygotowania

30

minut
Czas gotowania

40

minut
Kalorie

166

kcal

Składniki

  • Dynia hokkaido – 1 szt.

  • Batat – 1 szt.

  • Szalotka – 2 szt.

  • Papryczka chili – 1 szt. (średniej wielkości)

  • Czosnek – 2 ząbki

  • Imbir – 1 cm

  • Sól – do smaku

  • Bulion warzywny – 1 l

  • Oliwa z oliwek – 2 łyżki

  • Dodatki
  • Pistacje

  • Chorizo pokrojone w kostkę i podsmażone

Przygotowanie

  • Dynię oczyścić i pokroić w kostkę, batata obrać i również pokroić.
  • Tak pokrojone warzywa wraz z szalotką, skropić oliwą i piec w naczyniu żaroodpornym w 180 st. przez 45- 60 min (do miękkości).
  • Następnie upieczone, lekko wystudzone warzywa zmiksować na gładką masę, dodać do gotującego się bulionu warzywnego.
  • Czosnek, imbir, papryczkę chili posiekać i dodać do gotującego się kremu. Całość gotować przez 10 min.
  • Gotową zupę, posypać podsmażonymi kawałkami chorizo lub pokruszonymi pistacjami.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 5

Wielkość porcji428g


Kalorie166

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 6.8g 11%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 19.4g 7%
      • Błonnik 6.4g 26%
      • Cukry 2g
    • Białko 5g 10%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *