Aromatyczna zupa tajska z kurczakiem

Zupa tajska z kurczakiem

Ilość porcji

5

porcje
Czas przygotowania

10

minut
Czas gotowania

20

minut
Kalorie

490

kcal

Składniki

  • Filety z kurczaka – 400 g

  • Mleko kokosowe – 400 g

  • Pieczarki (małe) – 250 g

  • Papryka czerwona – 2 szt. (460 g)

  • Papryczka chili – 1 szt.

  • Sok z limonki – 1/2 szt.

  • Miód – 3/4 łyżki

  • Trawa cytrynowa – do smaku

  • Sól

  • Makaron ryżowy – 150 g

  • Masło – 1 łyżka

  • Woda – 400 ml

Przygotowanie

  • Papryczkę chili posiekać i podsmażyć na maśle.
  • Fileciki z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć wraz z papryczką chili doprawiając solą.
  • Paprykę pokroić na paski i dorzucić do kurczaka. Dusić chwilę pod przykryciem.
  • Wodę zagotować i wrzucić do niej oczyszczone pieczarki oraz trawę cytrynową.
  • Gdy pieczarki będą podgotowane, do garnka dodać zawartość patelni (podsmażonego kurczaka wraz z papryczką oraz czerwoną papryką)
  • Do całości wlać mleko kokosowe, dodać miód i doprawić solą. Następnie na koniec wkropić sok z limonki.
  • Zupę podawać z makaronem ryżowym ugotowanym wedle przepisu zamieszczonego na opakowaniu.

Wartości odżywcze

Ilość porcji: 5

Wielkość porcji420g


Kalorie490

  • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
  • Tłuszcze 20.3g 32%
    • Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
    • Węglowodany 38g 13%
      • Błonnik 1.3g 6%
      • Cukry 0.18g
    • Białko 39.7g 80%

      * Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.

      Ocena posta:

      Ilość ocen:

      Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

      Jeżeli spodobał Ci się ten post...

      Sprawdź też nasze media społecznościowe!

      Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

      Pomóż nam to poprawić!

      Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

      Napisz komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *