Zupa tajska z kurczakiem
Ilość porcji
5
porcjeCzas przygotowania
10
minutCzas gotowania
20
minutKalorie
490
kcalSkładniki
Filety z kurczaka – 400 g
Mleko kokosowe – 400 g
Pieczarki (małe) – 250 g
Papryka czerwona – 2 szt. (460 g)
Papryczka chili – 1 szt.
Sok z limonki – 1/2 szt.
Miód – 3/4 łyżki
Trawa cytrynowa – do smaku
Sól
Makaron ryżowy – 150 g
Masło – 1 łyżka
Woda – 400 ml
Przygotowanie
- Papryczkę chili posiekać i podsmażyć na maśle.
- Fileciki z kurczaka pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć wraz z papryczką chili doprawiając solą.
- Paprykę pokroić na paski i dorzucić do kurczaka. Dusić chwilę pod przykryciem.
- Wodę zagotować i wrzucić do niej oczyszczone pieczarki oraz trawę cytrynową.
- Gdy pieczarki będą podgotowane, do garnka dodać zawartość patelni (podsmażonego kurczaka wraz z papryczką oraz czerwoną papryką)
- Do całości wlać mleko kokosowe, dodać miód i doprawić solą. Następnie na koniec wkropić sok z limonki.
- Zupę podawać z makaronem ryżowym ugotowanym wedle przepisu zamieszczonego na opakowaniu.
Wartości odżywcze
Ilość porcji: 5
Wielkość porcji420g
Kalorie490
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Tłuszcze
20.3g
32%
- Ilość w porcji% dziennego zapotrzebowania *
- Węglowodany
38g
13%
- Błonnik 1.3g 6%
- Cukry 0.18g
- Białko 39.7g 80%
* Podany procent (%) dziennego zapotrzebowania wartości odżywczych, zakłada dzienne zapotrzebowanie kaloryczne na poziomie 2,000 kalorii.