Dieta w zaparciach – produkty dozwolone i przeciwskazane

Zaparcia jest to wstydliwy problem, który dotyka duży procent społeczeństwa. Brak aktywności fizycznej, siedzący tryb życia, a także dieta oparta na produktach wysokoprzetworzonych nie sprzyja prawidłowej pracy jelit. Co więc jeść, aby uniknąć zaparć lub zniwelować już te istniejące?

Produkty przy zaparciachDozwolonePrzeciwskazane
Produkty zbożowe
Pieczywo razowe żytnie i pszenne, pełnoziarniste, z dodatkiem otrąb, nasion, pestek, pieczywo typu graham, kasze grubo- ziarniste (np. pęczak, gryczana), makarony pełnoziarniste, ryż brązowy, mąki razowe, płatki owsiane, otręby.Pieczywo pszenne, sucharki, drobne kasze (np. manna, kuskus, jęczmienna łamana), ryż biały, makarony jasne, płatki ryżowe.
Warzywa
Wszystkie surowe lub gotowane, kiszonki.Warzywa konserwowe, frytki.
Owoce
Wszystkie świeże i mrożone, owoce suszone.Owoce w syropach, kandyzowane.
Nasiona i orzechy
Wszystkie są zalecane (bez dodatków), np. orzechy laskowe, włoskie, migdały, nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia.Orzechy solone, w karmelu.
Nasiona roślin strączkowych
Wszystkie, np. soja, ciecierzyca, groch, soczewica, fasola, bób, groch
– w zależności od indywidualnej tolerancji. Mąka sojowa, napoje sojowe, tofu.
Produkty mleczne
Mleko, jogurt, kefir, maślanka,
zsiadłe mleko, sery twarogowe.
Sery żółte i topione, sery pleśniowe.
Mięso, ryby, jaja
Chude mięso (np. wołowina, cielęcina, królik), chudy drób bez skóry (np. kurczak, indyk), chuda wieprzowina.
Chude ryby, np. dorsz, mintaj, leszcz, morszczuk, pstrąg, sola, sandacz, flądra, tuńczyk.
Tłuste ryby, np. łosoś, halibut.
Chude wędliny, np. szynka, polędwica, chuda kiełbasa szynkowa. Jaja gotowane.
Tłuste mięso (np. wieprzowina, baranina, dziczyzna), tłusty drób (np. kaczka, gęś),
mięso peklowane.
Tłuste wędliny i wędliny podrobowe
(np. pasztet, pasztetowa, mortadela, salami, parówki, kabanosy, kaszanka, baleron, boczek). Mięsa i wędliny wędzone,
konserwy mięsne i rybne.
Jaja smażone w tradycyjny sposób
(z dodatkiem smalcu, boczku itp.).
Tłuszcze
Oleje roślinne (np. rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, oliwa z oliwek), awokado.Smalec, słonina, boczek, łój (np. wołowy
i barani), margaryny twarde.
Napoje
Woda, słabe napary ziołowe, słaba herbata, kawa zbożowa, herbaty owocowe,
napary z suszonych owoców,
soki warzywno-owocowe.
Napoje gazowane i alkoholowe, mocna kawa, mocna herbata, kakao, czekolada.
Desery, słodycze
Koktajle owocowo-warzywne, ciastka zbożowe z suszonymi owocami (samodzielnie przygotowane),
pudding z nasion chia.
Konfitury i dżemy wysokocukrowe,
słodycze z duża ilością cukru i tłuszczu,
z alkoholem, cukierki i ciastka, batony, pączki, faworki, torty, ciasta z kremem lub bitą śmietaną, tłuste ciasta (np. francuskie).
Techniki kulinarne
Gotowanie w wodzie, gotowanie na parze, pieczenie w folii, pergaminie lub pod przykryciem bez tłuszczu, grillowanie, duszenie bez obsmażania.Smażenie, duszenie z wcześniejszym obsmażeniem, duszenie z dodatkiem tłuszczu.
Produkty dozwolone i przeciwskazane w przypadku wystąpienia zaparć

Pierwsze kroki, które powinieneś wdrożyć mając problem z zaparciami

  1. Zmień swój sposób żywienia, uwzględnij produkty z tabeli powyżej
  2. Wypijaj od 2 do 2,5 l wody dziennie
  3. Włącz w swoją codzienną rutynę aktywność fizyczną

Coś ekstra na zaparcia:

  • Siemię lniane – poprawiają pracę jelit, działają osłonowo na przewód pokarmowy (dodatek do potraw lub zalane wodą i spożywane w postaci kisielu – całe nasiona lub grubo mielone)
  • Łuska gryki – naturalne źródło błonnika pokarmowego (dodatek do sałatek, koktajli, musli, owsianek)
  • Nasiona chia – mają podobne działanie do siemienia lnianego (dodatek do deserów, koktajli, owsianek, jogurtów)
  • Sok z aloesu – reguluje pracę przewodu pokarmowego, posiada lekkie działanie przeczyszczające
  • Błonnik witalny – mieszanka babki płesznik i babki jajowatej (należy go zalać wodą, odstawić na 10 minut i wypić)
  • Suszone śliwki – owoce suszonych śliwek zawierają dużo błonnika oraz są bogate w sorbitol, który wykazuje działanie przeczyszczające

Przepis na napar z suszonych śliwek w walce z zaparciami

Składniki:

  • 15 suszonych śliwek
  • 1 1⁄2 szklanki wody
  • 1 -2 łyżka soku pomarańczowego (opcjonalnie)
  • Kilka łyżek mleka (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Zagotować w garnku suszone śliwki, wodę i sok pomarańczowy. Gotować na wolnym ogniu ok. 30 minut.
  2. Podczas gotowania powstaje gęsty syrop.
  3. Gorące suszone śliwki i syrop przełożyć do miski. Całość można zalać zimnym mlekiem.
  4. Spożycie przygotowanych śliwek przyniesie rezultaty po ok. 24 h.

Jeśli chcesz dowiedzieć się, więcej na temat tego problemu kliknij tutaj.

Dietetyczne bestsellery

Ocena posta:

Ilość ocen:

Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

Jeżeli spodobał Ci się ten post...

Sprawdź też nasze media społecznościowe!

Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

Pomóż nam to poprawić!

Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *