Większość osób po usłyszeniu diagnozy, iż choruje na refluks jest zdezorientowana.
– Jak to? Co mam jeść? Czy to jest groźne? Czy jest na to magiczne lekarstwo?
Po pierwsze musimy zdać sobie sprawę, że powinniśmy dokonać zmian w naszym stylu życia oraz w sposobie odżywiania.
Ogólne zalecenia dotyczące zmiany stylu życia i odżywiania:
- Unikanie obfitych posiłków – spożywanie posiłków częściej (5-6 razy na dobę) i w małych porcjach
- Zjedzenie ostatniego posiłku 3 h przed snem
- Unikanie potraw: słodkich, tłustych, bardzo kwaśnych, ostrych, wysoce przetworzonych, alkoholu i napojów gazowanych
- Spożywanie posiłków o umiarkowanej temperaturze, zapobiega to termicznemu podrażnieniu błony śluzowej żołądka
- Wykonywanie każdego dnia umiarkowanego wysiłku fizycznego (spacer, jazda na rowerze, pływanie, marszobieg itp.). Tego rodzaju aktywność wzmacnia mięśnie przepony, co poprawia działanie dolnego zwieracza przełyku zapobiegając tym samy epizodom refluksu.
- Uniesienie wezgłowia łóżka o ok. 15-20 cm pomaga w redukcji nocnych epizodów refluksowych
- Unikanie pozycji leżącej po spożyciu posiłków
- Rzucenie palenia tytoniu
Dieta zmniejszająca objawy refluksu często jest dla wielu osób zagadką. Na co więc należy zwrócić uwagę, szczególnie w stanach zaostrzenia objawów choroby?
Produkty zalecane i zakazane w chorobie refluksowej przełyku
Produkty i potrawy | Zalecane | Przeciwwskazane | |
Produkty zbożowe | pieczywo pszenne, mąka pszenna jasna, kasze drobnoziarniste (manna, kuskus), ryż biały, makaron, kluski, kasza jęczmienna łamana | pieczywo razowe, żytnie, pumpernikiel, pieczywo z dodatkiem czosnku, makaron razowy, ryż brązowy, kasza gryczana | |
Ziemniaki | ziemniaki gotowane w wodzie, pieczone bez tłuszczu, puree bez masła | frytki, chipsy, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane | |
Warzywa | warzywa i przetwory gotowane na parze, buraki, marchew, szpinak, sałata, dynia, kabaczek, pomidory sparzone bez skórki (bardzo małe ilości) | cebula, czosnek, papryka, por, karczochy, przetwory pomidorowe (przeciery, soki, koncentraty), kapusta, szparagi, ogórek, rzodkiewka, warzywa smażone lub z dodatkiem śmietany/majonezu | |
Suche nasiona roślin strączkowych | wszystkie | ||
Owoce | w ograniczonych ilościach: banany, jabłka gotowane lub pieczone, morele, brzoskwinie, arbuz, winogrona | wiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, agrest, gruszki, owoce suszone | |
Mleko i nabiał | mleko chude (do 2% tłuszczu), mleko zsiadłe, kefir, jogurty naturalne, serek homogenizowany, twaróg chudy, ser kozi | mleko tłuste, twaróg pełnotłusty, ser pleśniowy, ser żółty, sery topione, ser mozzarella, śmietana, ser feta | |
Mięso, ryby | mięso gotowane, duszone bez wcześniejszego smażenia, pieczone w folii, kurczak, indyk (bez skóry), chuda wołowina, cielęcina, chude wędliny drobiowe i wieprzowe, królik, chude ryby: leszcz, sandacz sola, dorsz, płastuga, okoń, tłuste ryby w małych ilościach | mięso smażone, boczek, żeberka, karkówka, gęś, golonka, kaczka, baranina, pasztet, mięso drobiowe ze skórą, tłuste wędliny, kiełbasy, wędliny wędzone, konserwy mięsne, dziczyzna ryby: ryby wędzone, makrela, śledź, łosoś, konserwy rybne, sardynki | |
Tłuszcze | w niewielkich ilościach: masło, margaryna, oleje roślinne stosowane na zimno jako dodatek do sałatek i sosów, rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, oliwa z oliwek | smalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, kwaśna śmietana, margaryny twarde | |
Zupy | na bazie warzyw (marchwi, dyni, buraka), na bazie chudego mięsa (pierś z kurczaka/indyka) | na bazie tłustych mięs z dodatkiem śmietany bądź zasmażki | |
Sosy | na bazie jogurtu naturalnego | pikantne, na bazie majonezu, lub wywaru z tłustych mięs, z dodatkiem zasmażki | |
Przyprawy | sól (w ograniczonej ilości), szałwia, bazylia, rozmaryn, oregano, koperek, estragon, wanilia, cynamon | chili, curry, pieprz, chrzan, musztarda, ocet, tabasco, mięta, gotowe sosy do sałatek, kostki bulionowe | |
Słodycze i desery | kompot, mus, kisiel, galaretka, budyń, dżemy niskosłodzone, ciasto biszkoptowe, biszkopty, ciasto biszkoptowe z galaretką, ciasto drożdżowe w niewielkich ilościach | czekolada, chałwa, torty, ciasta z kremem, praliny, faworki, ciastka francuskie, desery z dużą ilością bitej śmietany lub kremu, desery z kawą, alkoholem, desery w składzie z czekoladą | |
Napoje | woda mineralna niegazowana, słaba herbata, wywar z szałwii, wywar z rumianku, kopru włoskiego, melisy, większość wywarów ziołowych oprócz mięty, herbaty owocowe z owoców dozwolonych, rozcieńczone soki owocowe, kawa zbożowa | kawa, czarna herbata, kakao, płynna czekolada, napar z mięty, napoje gazowane, soki cytrusowe, napoje wysokosłodzone, sok pomidorowy, alkohol (szczególnie piwo) |
Dieta jest kluczowym elementem walki z refluksem. Uciążliwe dolegliwości można zneutralizować poprzez stosowanie odpowiedniej diety, biorąc pod uwagę ogólne wytyczne oraz dokonując samoobserwacji, która pozwala na wykluczenie produktów wywołujących nieprzyjemne objawy.
Dieta lekkostrawna
-
Produkt w promocjiDieta lekkostrawna – 14 dniOriginal price was: 80.00zł.38.00złCurrent price is: 38.00zł.