Refluks? Co mam jeść?

Większość osób po usłyszeniu diagnozy, iż choruje na refluks jest zdezorientowana.

– Jak to? Co mam jeść? Czy to jest groźne? Czy jest na to magiczne lekarstwo?

Po pierwsze musimy zdać sobie sprawę, że powinniśmy dokonać zmian w naszym stylu życia oraz w sposobie odżywiania.

Ogólne zalecenia dotyczące zmiany stylu życia i odżywiania:

  • Unikanie obfitych posiłków – spożywanie posiłków częściej (5-6 razy na dobę) i w małych porcjach
  • Zjedzenie ostatniego posiłku 3 h przed snem
  • Unikanie potraw: słodkich, tłustych, bardzo kwaśnych, ostrych, wysoce przetworzonych, alkoholu i napojów gazowanych
  • Spożywanie posiłków o umiarkowanej temperaturze, zapobiega to termicznemu podrażnieniu błony śluzowej żołądka
  • Wykonywanie każdego dnia umiarkowanego wysiłku fizycznego (spacer, jazda na rowerze, pływanie, marszobieg itp.). Tego rodzaju aktywność wzmacnia mięśnie przepony, co poprawia działanie dolnego zwieracza przełyku zapobiegając tym samy epizodom refluksu.

  • Uniesienie wezgłowia łóżka o ok. 15-20 cm pomaga w redukcji nocnych epizodów refluksowych
  • Unikanie pozycji leżącej po spożyciu posiłków
  • Rzucenie palenia tytoniu

Dieta zmniejszająca objawy refluksu często jest dla wielu osób zagadką. Na co więc należy zwrócić uwagę, szczególnie w stanach zaostrzenia objawów choroby?

Produkty zalecane i zakazane w chorobie refluksowej przełyku

Produkty i potrawy ZalecanePrzeciwwskazane
Produkty zbożowepieczywo pszenne, mąka pszenna jasna, kasze drobnoziarniste (manna, kuskus), ryż biały, makaron, kluski, kasza jęczmienna łamana pieczywo razowe, żytnie, pumpernikiel, pieczywo z dodatkiem czosnku, makaron razowy, ryż brązowy, kasza gryczana
Ziemniaki ziemniaki gotowane w wodzie, pieczone bez tłuszczu, puree bez masłafrytki, chipsy, ziemniaki smażone, placki ziemniaczane
Warzywawarzywa i przetwory gotowane na parze, buraki, marchew, szpinak, sałata, dynia, kabaczek, pomidory sparzone bez skórki (bardzo małe ilości) cebula, czosnek, papryka, por, karczochy, przetwory pomidorowe (przeciery, soki, koncentraty), kapusta, szparagi, ogórek, rzodkiewka, warzywa smażone lub z dodatkiem śmietany/majonezu
Suche nasiona roślin strączkowych wszystkie
Owocew ograniczonych ilościach: banany, jabłka gotowane lub pieczone, morele, brzoskwinie, arbuz, winogronawiśnie, czereśnie, śliwki, porzeczki, agrest, gruszki, owoce suszone
Truskawki backgroundMleko i nabiałmleko chude (do 2% tłuszczu), mleko zsiadłe, kefir, jogurty naturalne, serek homogenizowany, twaróg chudy, ser kozimleko tłuste, twaróg pełnotłusty, ser pleśniowy, ser żółty, sery topione, ser mozzarella, śmietana, ser feta
Mięso, rybymięso gotowane, duszone bez wcześniejszego smażenia, pieczone w folii, kurczak, indyk (bez skóry), chuda wołowina, cielęcina, chude wędliny drobiowe i wieprzowe, królik, chude ryby: leszcz, sandacz sola, dorsz, płastuga, okoń, tłuste ryby w małych ilościachmięso smażone, boczek, żeberka, karkówka, gęś, golonka, kaczka, baranina, pasztet, mięso drobiowe ze skórą, tłuste wędliny, kiełbasy, wędliny wędzone, konserwy mięsne, dziczyzna
ryby: ryby wędzone, makrela, śledź, łosoś, konserwy rybne, sardynki
Tłuszczew niewielkich ilościach: masło, margaryna, oleje roślinne stosowane na zimno jako dodatek do sałatek i sosów, rzepakowy, słonecznikowy, sojowy, kukurydziany, oliwa z oliweksmalec, słonina, boczek, łój wołowy i barani, kwaśna śmietana, margaryny twarde
Zupyna bazie warzyw (marchwi, dyni, buraka), na bazie chudego mięsa (pierś z kurczaka/indyka)na bazie tłustych mięs z dodatkiem śmietany bądź zasmażki
Sosyna bazie jogurtu naturalnegopikantne, na bazie majonezu, lub wywaru z tłustych mięs, z dodatkiem zasmażki
Przyprawysól (w ograniczonej ilości), szałwia, bazylia, rozmaryn, oregano, koperek, estragon, wanilia, cynamonchili, curry, pieprz, chrzan, musztarda, ocet, tabasco, mięta, gotowe sosy do sałatek, kostki bulionowe
Słodycze i deserykompot, mus, kisiel, galaretka, budyń, dżemy niskosłodzone, ciasto biszkoptowe, biszkopty, ciasto biszkoptowe z galaretką, ciasto drożdżowe w niewielkich ilościachczekolada, chałwa, torty, ciasta z kremem, praliny, faworki, ciastka francuskie, desery z dużą ilością bitej śmietany lub kremu, desery z kawą, alkoholem, desery w składzie z czekoladą
Napojewoda mineralna niegazowana, słaba herbata, wywar z szałwii, wywar z rumianku, kopru włoskiego, melisy, większość wywarów ziołowych oprócz mięty, herbaty owocowe z owoców dozwolonych, rozcieńczone soki owocowe, kawa zbożowakawa, czarna herbata, kakao, płynna czekolada, napar z mięty, napoje gazowane, soki cytrusowe, napoje wysokosłodzone, sok pomidorowy, alkohol (szczególnie piwo)

Dieta jest kluczowym elementem walki z refluksem. Uciążliwe dolegliwości można zneutralizować poprzez stosowanie odpowiedniej diety, biorąc pod uwagę ogólne wytyczne oraz dokonując samoobserwacji, która pozwala na wykluczenie produktów wywołujących nieprzyjemne objawy.

Dieta lekkostrawna

Ocena posta:

Ilość ocen:

Brak ocen. Bądź pierwszym oceniającym!

Jeżeli spodobał Ci się ten post...

Sprawdź też nasze media społecznościowe!

Przykro nam, że ten post się nie spodobał...

Pomóż nam to poprawić!

Powiedz, jak możemy poprawić ten post...

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *