Suplementacja witaminami i mikroelementami stała się popularnym sposobem dbania o zdrowie i zapobiegania chorobom. Witaminy i mikroelementy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania…
Insulinooporność jest stanem zaburzonej gospodarki węglowodanowej. Stan ten pogłębia się poprzez niedobór insuliny w komórkach oraz jej nadmiar w krwioobiegu. Insulinooporność często…
Rozpoczynasz dietę i jest coś nie tak… Zamiast chudnąć waga stoi lub o zgrozo “idzie” do góry. Zaczynasz panikować, nie wiesz czy…
Zaczynasz dietę ketogeniczną lecz całkowicie nie wiesz co jeść? Znasz jedynie głównie założenie, że ma być tłusto, a podaż węglowodanów powinna być…
Dieta ketogeniczna jest dietą bardzo niskowęglowodanową i wysokotłuszczową. Indukuje wzmożoną produkcję ciał ketonowych, które stanowią obok glukozy dodatkowe źródło energii. Od dziesięcioleci…
Do niedawna za złe parametry lipidogramu obwiniano głównie sposób żywienia oparty o produkty bogate w cholesterol. Spożywanie ich miało skutkować zwiększeniem poziomu…
Pomimo, że pojęcia te często są używane zamiennie, nie oznaczają tego samego. Jak zatem je rozróżnić?
Osoby zmagające się z insulinoopornością często postanawiają wykluczyć produkty bogate w skrobię z powodu ich wysokiego indeksu glikemicznego oraz znacznej glikemii poposiłkowej.…
Często w opinii publicznej pokutuje stwierdzenie, iż po otrzymaniu diagnozy dotyczącej insulinooporności należy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Zaczynamy zachodzić w głowę,…
Berberyna jest związkiem z grupy alkaloidów izochinolinowych, który występuje w składzie chemicznym niektórych roślin np. berberysie zwyczajnym. Berberys zwyczajny od tysięcy lat…