Dieta ketogeniczna jest dietą bardzo niskowęglowodanową i wysokotłuszczową. Indukuje wzmożoną produkcję ciał ketonowych, które stanowią obok glukozy dodatkowe źródło energii. Od dziesięcioleci…
Do niedawna za złe parametry lipidogramu obwiniano głównie sposób żywienia oparty o produkty bogate w cholesterol. Spożywanie ich miało skutkować zwiększeniem poziomu…
Pomimo, że pojęcia te często są używane zamiennie, nie oznaczają tego samego. Jak zatem je rozróżnić?
Masz niewiele czasu, aby przyrządzić fajne, zdrowe śniadanie? Masz ochotę na placuszki, ale nie chcesz używać cukru? Wypróbuj szybki i wyśmienity przepis…
Osoby zmagające się z insulinoopornością często postanawiają wykluczyć produkty bogate w skrobię z powodu ich wysokiego indeksu glikemicznego oraz znacznej glikemii poposiłkowej.…
Często w opinii publicznej pokutuje stwierdzenie, iż po otrzymaniu diagnozy dotyczącej insulinooporności należy wyeliminować ze swojej diety pieczywo. Zaczynamy zachodzić w głowę,…
Berberyna jest związkiem z grupy alkaloidów izochinolinowych, który występuje w składzie chemicznym niektórych roślin np. berberysie zwyczajnym. Berberys zwyczajny od tysięcy lat…
Wyjątkowa różnorodność herbat zachęca do próbowania ich nowych odmian. Każda z nich posiada własne, unikalne walory smakowe, ale należy również pamiętać, iż…
Gdy znudziły Ci się już tradycyjne piersi z kurczaka i chcesz spróbować czegoś innego wypróbuj pyszny przepis na udka pieczone w miodzie…
W krajach rozwiniętych odsetek ludzi cierpiących na insulinooporność cały czas rośnie. Czynniki genetyczne, jak i środowiskowe, również nieodpowiednie wybory żywieniowe przyczyniają się…